Najvyšší ukrajinskí generáli súhlasia s tým, aby pokračovala obrana Bachmutu

TA3 ČTK
6.3.2023 13:57

Dvaja najvyššie postavení ukrajinskí generáli súhlasia s tým, aby Ukrajina pokračovala v obrane Rusmi obliehaného mesta Bachmut na východe krajiny. Uviedla to kancelária prezidenta Volodymyra Zelenského po jeho pondelkovej porade s veliteľmi.

Najvyšší ukrajinskí generáli súhlasia s tým, aby pokračovala obrana Bachmutu
TASR/AP

Náčelník generálneho štábu Valerij Zalužnyj a veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj "sa vyslovili za pokračovanie obrannej operácie a za ďalšie posilnenie ukrajinských pozícií v Bachmute", informovala prezidentská kancelária.

Bachmut je v súčasnej dobe jedným z ohnísk vojny a odohrávajú sa tam jedny z najťažších bojov konfliktu, ktorý rozpútala Moskva pred rokom svojou inváziou. Objavujú sa správy o mnohých padlých či ranených na oboch stranách.

Americký minister obrany Lloyd Austin v pondelok vyjadril názor, že Bachmut má skôr symbolický ako strategický význam. "Pád Bachmutu nemusí nutne znamenať, že Rusi zmenili priebeh tejto vojny," povedal podľa agentúry Reuters americký minister pri návšteve Jordánska a dodal, že nechce predvídať, či a kedy Bachmut padne.

Americký inštitút pre štúdium vojny (ISW) v jednej zo svojich predchádzajúcich analýz s odvolaním sa na informácie západných médií uviedol, že Západ je znepokojený odhodlaním Ukrajiny Bachmut udržať, pretože sa tým môžu zhoršiť vyhliadky na úspech predpokladanej jarnej ukrajinskej ofenzívy.

Jevgenij Prigožin - šéf ruskej Wagnerovej skupiny, ktorá sa podieľa na dobývaní Bachmutu - na videu publikovanom tento víkend kritizoval ruské armádne velenie kvôli nízkym prídelom munície a varoval, že ak sa jeho žoldnieri budú musieť stiahnuť z Bachmutu, celý front sa zrúti. V pondelkovom vyjadrení sa podľa ruského vydania stanice BBC Prigožin sťažoval, že jeho ľuďom bol zamietnutý prístup veliteľstva ruských síl. Neupresnil, ktoré veliteľstvo mal na mysli. Náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova opäť vyzval na to, aby jeho skupine "neodkladne poskytol muníciu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok