Líderku bieloruskej opozície Cichanovskú odsúdili, dostala 15 rokov väzenia

TA3 TASR
6.3.2023 13:42

Líderku bieloruskej opozície Sviatlanu Cichanovskú odsúdil bieloruský súd v pondelok na 15 rokov odňatia slobody. Cichanovská na súdnom pojednávaní nebola prítomná, informuje agentúra AP.

Cichanovská je podľa rozhodnutia súdu vinná z vlastizrady a sprisahania s cieľom zvrhnúť vládu. Súd v Minsku rozhodoval okrem Cichanovskej aj v prípade ďalších štyroch opozičných predstaviteľov, ktorí sa taktiež na pojednávaní nezúčastnili.

Všetci piati odišli z Bieloruska po masových protestoch, ktoré v krajine vypukli v roku 2020 po tom, ako si bieloruský prezident Alexandr Lukašenko zaistil víťazstvo v sporných voľbách. Bieloruská opozícia a západné krajiny tvrdia, že tieto voľby boli sfalšované.

Reakcia Káčera

Dočasne poverený minister zahraničných vecí SR Rastislav Káčer odsúdil verdikt bieloruského súdu, ktorý líderku tamojšej opozície Sviatlanu Cichanovskú poslal na 15 rokov do väzenia. Dodal tiež, že Slovensko bude demokraciu v Bielorusku podporovať i naďalej.

"Bieloruský režim sa snaží zastrašiť opozíciu. Tú, ktorá zostala v Bielorusku, ale aj tú, ktorá sa musela presídliť do zahraničia. A dnešok, keď súd poslal Sviatlanu Cichanovskú na 15 rokov za mreže, nie je výnimkou. Slovensko bude demokratické sily v Bielorusku podporovať i naďalej," napísal na svojom účte na Twitteri dočasne poverený šéf slovenského rezortu diplomacie. 

Lukašenko je v Bielorusku pri moci od roku 1994. Po nevídaných masových protestoch v roku 2020 bieloruské úrady uväznili tisíce účastníkov protestov a s mnohými vo väzbe zle zaobchádzali a mučili ich. Minulý týždeň v Bielorusku odsúdili aj aktivistu a nositeľa Nobelovej ceny mieru Alesa Biaľackého na desať rokov väzenia. Ten je podľa súdu vinný z financovania protestov po sporných prezidentských voľbách v roku 2020 a tiež z daňových únikov.

V Bielorusku je podľa ľudskoprávnych organizácií v súčasnosti približne 1500 politických väzňov. Mnohých z nich bieloruské bezpečnostné zložky zadržali po spomínaných prezidentských voľbách, ktoré Západ označil za zmanipulované a ich výsledky neuznal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok