Pokles cien potravín sa v blízkej dobe nedá očakávať, myslí si predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory

ta3
6.3.2023 13:36

Dokedy bude trvať rast cien potravín na slovenských pultoch? Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho si myslí, že to najhoršie už máme za sebou. V relácii Tak takto?! však uviedol, že výraznejší pokles cien sa v dohľadnej dobe očakávať nedá.

macho_3.jpg
TA3

Mach dúfa, že to najväčšie zdražovanie potravín už prehrmelo. "Zdražieť ceny potravín o 30 percent v priebehu jedného roka nie je sranda," povedal. Verí, že v súčasnom období sa ceny potravín zastabilizujú. V horizonte jedného roka sa však podľa neho nedá očakávať prudký pokles cien. Nárast spôsobili ruská agresia na Ukrajine a "zbláznené" ceny energií.

Zároveň hrozí, že produkcia potravín sa časom bude znižovať. Podľa Macha za to môže nedostatok ľudskej sily: "Kto by už dnes chcel v teple trhať uhorky, vykladať na páse múku alebo pásť ovce?" Taktiež tvrdí, že Európska únia v súčasnosti "chce byť zelenšia než tá najzelenšia tráva na futbalovom štadióne". Tieto faktory na jednej strane znižujú produkciu a na tej druhej dvíhajú náklady.

Európsky trh sa bráni voči prílivu lacného ukrajinského obilia. "To je znovu niečo, čo európski politici nedomysleli," povedal Macho. Vysvetlil, že podľa pôvodnej myšlienky malo obilie z Ukrajiny smerovať cez EÚ do Afriky. "Opak je pravdou. Ukrajina niekedy doviezla do Európy 300-tisíc ton obilia, teraz sú to milióny ton. Niekedy doviezla milióny ton do Egypta a teraz sú to iba stovky tisíc ton," zhodnotil. Poznamenal, že už aj mnohí slovenskí pekári pečú z ukrajinskej múky.

Celú reláciu Tak takto?! s Emilom Machom si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok