O zákaze spaľovacích motorov sa vedie dialóg, nemecký minister dopravy vidí možnosť dohody

TA3 ČTK
6.3.2023 12:21

Spor medzi Európskou komisiou a členskými štátmi Európskej únie o zákaze spaľovacích motorov v nových osobných vozidlách po roku 2035 a o výnimke pre syntetické palivá je na ceste k vyriešeniu. V pondelok to na výjazdovom zasadnutí nemeckej vlády na zámku Meseberg vyhlásil spolkový minister dopravy Volker Wissing.

O zákaze spaľovacích motorov sa vedie dialóg, nemecký minister dopravy vidí možnosť dohody
TASR/AP

Poznamenal, že súčasťou regulácie musí byť otvorenosť novým technológiám, čo vidí práve v syntetických palivách. O technologickej otvorenosti hovorila aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorá sa rokovania na Mesebergu zúčastnila v nedeľu.

"Zhodli sme sa, že musíme naplniť naše klimatické ciele a že technologická otvorenosť je tiež veľmi dôležitým faktorom. Vidím, že sme na dobrej ceste, pretože máme rovnaké ciele," povedal v pondelok Wissing o hľadaní riešenia sporu. Zároveň uviedol, že dosiahnutie kompromisu môže trvať dlhšie a nemusí byť otázkou dní. 

Podobne už v nedeľu pred novinármi hovorila von der Leyenová. "Vedieme konštruktívny dialóg. Chcem ešte raz zdôrazniť, že plná podpora princípu technologickej otvorenosti je dôležitá," povedala šéfka komisie. "Ale treba vždy mať naše klimaticko-politické ciele v rovnováhe," doplnila s tým, že práve na rovnováhe sa teraz pracuje.

Švédske predsedníctvo v piatok oznámilo, že veľvyslanci členských krajín sa rozhodli odložiť konečné schválenie návrhu, ktorý by prakticky znemožnil kúpiť si od roku 2035 nový automobil využívajúci benzín či diesel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok