Prvé výročie invázie na Ukrajinu vyvolalo vlnu hoaxov. Konšpirátori tvrdia, že žiadna vojna nie je

TA3 ČTK
6.3.2023 08:31

Prvé výročie ruskej invázie na Ukrajinu vyvolalo novú vlnu falošných správ na sociálnych sieťach. Niektoré príspevky získali milióny zhliadnutí. V Spojených štátoch mnoho pravicových účtov s veľkým počtom sledujúcich zverejnilo sériu ničím nepodložených tvrdení, že celá vojna na Ukrajine môže byť podvod zinscenovaný západnými médiami a vládami.

mobil internet smartfón ilu 1140px (TASR/Martin Baumann)
TASR/Martin Baumann

Medzi užívateľmi, ktorí šírili najvirálnejšie tvrdenia, boli aj tí, ktorým v minulosti zakázali Twitter, ale po jeho prevzatí Elonom Muskom ich pustili späť, upozornil britský server BBC. Jedno nepravdivé tvrdenie, ktoré na Twitteri aj inde získava na obľube, naznačovalo, že celá vojna mohla byť nejako sfalšovaná. Ako dôkaz niektoré prominentné pravicové účty uvádzali, že údajne chýbajú zábery z frontovej línie. Jeden komentátor sa vo virálnom príspevku sťažoval na "nedostatok vojnových záberov" a tvrdil, že "to zaváňa podvodom".

Ďalší influencer s vyše miliónom fanúšikov tvrdil, že z vojny nie sú "žiadne zábery" a "žiadne aktualizované podrobnosti" o priebehu bojov. Tento príspevok zdieľal bývalý bezpečnostný poradca Bieleho domu Michael Flynn, ktorý dodal: "Trúfam si na kohokoľvek, kto by tvrdil, že sa (autor) mýli."

Vojna na Ukrajine je však dobre zdokumentovaná. Okrem výpovedí očitých svedkov existuje dostatok záberov z frontovej línie, ktoré odvysielala BBC a ďalšie stanice. BBC tiež preverovala nepravdivé tvrdenia o niektorých kľúčových udalostiach konfliktu. Existujú tiež dôkazy od vlád a agentúr z celého sveta, ktoré potvrdzujú, že vojna je skutočná. Sociálne siete boli od samého začiatku plné videí so zábermi z bojov, z ktorých mnohí novinári overili ako pravé.

Dva dni po vpáde ruských vojsk obleteli svet zábery výškovej obytnej budovy v Kyjeve s obrovskou dierou po zásahu raketou. Reportéri na mieste podrobne popisovali škody. Nedávno sa na sociálnych sieťach opäť rozšírili snímky rovnakého domu, ktorý bol medzitým opravený a čiastočne zrekonštruovaný. Snímky viedli k tvrdeniu, že buď dom nebol nikdy zasiahnutý, alebo že celá vojna je podvod, pretože by nebolo možné opraviť budovu počas prebiehajúcej vojny. Pravicový tvorca podcastov a antivakcinačný aktivista, ktorého predtým odstránený účet na twitteri bol nedávno obnovený, tiež zdieľal toto tvrdenie.

Ale aj napriek pravidelným ruským vzdušným útokom nie je Kyjev frontovým mestom od konca minulého marca, kedy sa ruské sily stiahli od metropoly a jej okolia, aby sa zamerali na dobytie východu Ukrajiny. Oprava paneláka začala vlani v máji a podrobne o nej informovali ukrajinské médiá, ktoré aj obrazom dokumentovali postup rekonštrukcie počas leta a jesene.

Milióny zhliadnutí zaznamenalo video, ktoré tvrdí, že zachytáva na Ukrajine reportéra, ktorý stojí pred vyrovnanými mŕtvolami vo vreciach. Ale jedno z tiel "sa hýbe"! A to sa berie ako "dôkaz", že mŕtvoly zohrali najatí herci, aby podporili západný príbeh o vojne na Ukrajine. "Prestaň sa hýbať, máš byť mŕtvy!" hlásal široko zdieľaný komentár, ktorý si kládol otázku, či ide o psychologickú operáciu na ovplyvnenie verejnej mienky. S podobnými komentármi zdieľali video ďalší pravicoví influenceri.

Ale video v skutočnosti pochádza z rakúskej televízie Österreich 24 a je o klimatickom proteste, ktorý sa na začiatku minulého februára odohral vo Viedni, teda ešte pred začatím ruskej invázie. Aktivisti vo vreciach na mŕtvoly chceli poukázať na nebezpečenstvo emisií uhlíka pre ľudský život. Toto video bolo ako falošné použité dokonca opakovane. Už skôr sa zdieľalo na sociálnych sieťach ako "dôkaz", ako sa falšovala úmrtie na Covid-19. Aj vtedy, rovnako ako teraz, nebolo tým, za čo sa vydávalo.

Virálne šíriace sa snímky a videá, s miliónmi zhliadnutí, zdanlivo dokazujú "náhodné" odhalenie "tajného dvojníka" ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten sa vraj omylom objavil v záberoch poľskej televízie v rovnakom oblečení ako prezident Zelenskyj pri návšteve amerického prezidenta Joea Bidena v Kyjeve. Dotyčným "dvojníkom" je ale Zelenského telesný strážca Maksym Donec, ktorý podľa agentúry Reuters od mája 2019 riadi prezidentovu ochranku. Jeho snímky je možné na internete ľahko dohľadať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok