Smer aj Ľudová platforma navrhli svojich kandidátov na šéfa ÚPN

TASR, TA3
8.2.2013 15:05

Parlamentné strany oznámili svojich kandidátov na post predsedu Ústavu pamäti národa. Ide o opakovanú voľbu, keďže v predchádzajúcom pokuse Smer stiahol svojho kandidáta pred hlasovaním. Vládna strana si nepripúšťa druhé fiasko, aj keď sa nominácia opäť nerodila ľahko.

Smer-SD navrhuje za šéfa ÚPN Ondreja Krajňáka

Diskusia o kandidátovi sociálnych demokratov prebiehala podľa Číža v rôznych rovinách. "Sústredili sme sa na otázku kritérií, ktoré tam sú. Prevládol názor, že je potrebné stabilizovať pomery na ústave, samozrejme aj prirodzená roviny kontinuity," uviedol Číž. Dodal, že poslanci Smeru-SD sa podrobne oboznámili s Krajňákovým pôsobením v ÚPN, kde je zamestnaný od roku 2004.

"Ako autor má za sebou Peklo Jáchymova, Sviečkovú manifestáciu, dokumentárne filmy, ale aj niektoré ďalšie, ktoré súvisia s aktivitami, ktoré sa organizujú na tomto inštitúte. Takže zdá sa, že by to mohol byť dobrý kandidát a že by ho mohla v primeranom rozsahu prijať aj verejnosť," povedal Číž o Krajňákovi. Podpredseda klubu Smeru-SD si nemyslí, že v Krajňákovom prípade hrozí stiahnutie jeho nominácie ako tomu bolo pri predchádzajúcom kandidátovi Smeru-SD Jurajovi Kalinovi.

Kandidátom Ľudovej platformy je Marián Gula

Kandidátom Ľudovej platformy na predsedu Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) je Marián Gula. Termín na podávanie nominácií uplynie dnes o 16. hodine.

"Je to človek, ktorý od začiatku pracoval na ÚPN, bol pri tom, keď sa ústav budoval, je to dobrý kandidát," povedala pre TASR predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská.

Marián Kvasnička (KDH) je presvedčený, že Marián Gula je človek pravice. "Bola by slabosť pravicových strán a špeciálne Ľudovej platformy, keby nemala vlastného kandidáta. Pán Gula má za sebou veľmi pekný príbeh z protikomunistického odboja a z katolíckeho disentu," povedal. Podľa jeho slov ak Gulu podporia aj SaS a OĽaNO, budú radi.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH) neskôr na tlačovej konferencii na margo Gulovej zvoliteľnosti uviedol, že je morálnou a politickou povinnosťou ponúknuť do tejto inštitúcie vlastného kandidáta. "Čakáme širšiu podporu, nielen zo strán opozičných, ale vzhľadom na dobrý návrh nevylučujem, že aj niektorí poslanci z vládnej strany ho môžu podporiť. Je to viac odborník ako zástupca politickej strany," myslí si.

Podľa Hrušovského je najdôležitejšie sfunkčniť ÚPN. "Stav, v ktorom sa ústav ocitol, nie je v súlade so zákonom. Je treba voľbu uskutočniť a zvoliť kandidáta, ktorý zabezpečí funkčnosť úradu, nezávislosť a odbornosť práce. Počkáme si ale na kandidáta, ktorého navrhne Smer-SD," avizoval.

Šéf poslaneckého klubu SaS Juraj Miškov potvrdil, že liberáli vlastného kandidáta nepredložia. Podporu Gulovi však nesľubuje, keďže poslanci SaS budú mať pri hlasovaní voľnú ruku. "Takáto bola dohoda na klube," povedal Miškov TASR.

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Jozef Viskupič uviedol, že pre Obyčajných sú prístupní len tí kandidáti, ktorí by prešli verejným výberovým konaním za účasti ich navrhovateľov. "Ľudová platforma nás neoslovila, teda nebudeme na tieto zákulisné dohody reflektovať," povedal pre TASR s tým, že poslanci hnutia sa ale na voľbe zúčastnia. To, či bude Gula úspešný, závisí od podpory vládneho Smeru-SD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok