Trump sa podieľal na nahrávke piesne mužov, ktorí sú vo väzení za útok na Kapitol

ta3 ČTK
5.3.2023 21:15

Spevácky zbor tvorený mužmi, ktorí sú vo väzení kvôli obvineniam z účasti na útoku na sídlo amerického Kongresu zo 6. januára 2021, naspieval pieseň, ktorého súčasťou je aj nahrávka exprezidenta Donalda Trumpa. Bývalý republikánsky šéf Bieleho domu záznam podľa webu televízie CNN poskytol na žiadosť skupiny podporujúcej rodiny väzňov.

Trump sa podieľal na nahrávke piesne mužov, ktorí sú vo väzení za útok na Kapitol
TASR/AP

Mužský spevácky zbor označovaný ako J6 Prison Choir z washingtonskej väznice v nahrávke nazvanej "Justice for All" (Spravodlivosť pre všetkých) spieva americkú hymnu The Star-Spangled Banner (Hviezdami posiaty prápor). V časti nahrávky Trump recituje sľub vernosti vlajke Spojených štátov. Na konci piesne väzni skandujú "USA, USA, USA“.

Trump prísahu nahral nedávno vo svojom floridskom sídle Mar-a-Lago potom, čo ho o to požiadala skupina, ktorá podporuje rodiny ľudí uväznených v súvislosti s udalosťami zo 6. januára 2021, píše CNN s odkazom na dva informované zdroje. O niektorých podrobnostiach okolo nahrávky, ktorá bola zverejnená v piatok na platformách Apple Music, Spotify a YouTube, teda deň pred Trumpovým prejavom na politickej konferencii CPAC, informoval ako prvý časopis Forbes.

Poradca Trumpovej kampane povedal CNN, že zapojenie bývalého prezidenta do tvorby piesne jeho prezidentská kampaň neiniciovala. "S kampaňou to nemá nič spoločné," uviedol poradca. Trump opakovane vyjadril súcit ľuďmi, ktorí boli uväznení kvôli podielu na výtržnostiach zo 6. januára 2021. Pred svojim novembrovým oznámením, že sa chce tretíkrát uchádzať o Biely dom, vyhlásil, že ak bude opäť kandidovať na prezidenta a zvíťazí, tak bude "veľmi vážne" uvažovať o úplnom omilostnení ľudí, ktorí vtedy vnikli do Kapitolu.

K 6. februáru bolo podľa informácií amerického ministerstva spravodlivosti pre podozrenie z účasti na nepokojoch zo 6. januára zatknutých viac ako 985 osôb, pričom približne 500 obžalovaných priznalo vinu.

Nepokoje v sídle Kongresu v januári 2021 vypukli vo chvíli, keď tam začínala spoločná schôdza oboch komôr k výsledkom prezidentskej voľby. V tej Trump nedokázal obhájiť svoj mandát, porážku v súboji s demokratom Joeom Bidenom ale neuznal a voľby neustále označuje za zmanipulované. S prejavom v tomto duchu vystúpil aj tesne predtým, než tisíce jeho priaznivcov vtrhli do areálu Kapitolu. Udalosti si nakoniec vyžiadali päť mŕtvych a desiatky zranených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok