Fakulta športu Prešovskej univerzity sa môže pýšiť jedným z najmodernejších diagnostických centier

ta3
5.3.2023 20:11

Fakulta športu Prešovskej univerzity má jedno z najmodernejších diagnostických centier na Slovensku. Špičkové prístroje pomáhajú zlepšovať výkonnosť športovcov. Sú však aj dôležitým zdrojom informácií pre vedecký výskum.

Diagnostické centrum Fakulty športu Prešovskej univerzity prešlo po ôsmich rokoch komplexnou rekonštrukciou. V rámci rekonštrukcie zaobstarali aj tri nové prístroje, vďaka ktorým bude diagnostika športovcov, ale aj verejnosti, oveľa presnejšia. Išla na to väčšina zo 150-tisícovej dotácie od ministerstva školstva. Ako jediné na Slovensku je centrum vybavené aj špičkovým izokynetickým dynamometrom.

"V prípade predkopnutia budeme merať kvadricepsy, v prípade zakopnutia budeme merať hamstringy, aby sme vedeli vyhodnotiť nejaké rozdiely medzi prednou a zadnou stranou stehna." Popísal diagnostiku koordinátor diagnostického centra Pavol Čech.

Diagnostické centrum Prešovskej univerzity ponúka komplexnú diagnostiku pripravenosti športovcov, a to aj z medicínskeho hľadiska. Jeho služby už využil aj hokejista Juraj Slafkovský či Erik Černák. Získané dáta však neposlúžia len na zlepšovanie výkonnosti športovcov. Na univerzitnej pôde ich vedia využiť aj na vedecké účely.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok