Podiel na mojom trestnom stíhaní má Putin, tvrdí bývalý gruzínsky prezident

ta3 TASR
5.3.2023 19:20

Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili, ktorý si odpykáva šesťročný trest odňatia slobody za zneužitie moci, v rozhovore nemeckému denníku Bild okrem iného uviedol, že je "absolútne presvedčený" o rozhodujúcej úlohe ruského prezidenta Vladimira Putina vo svojom trestnom stíhaní.

Podiel na mojom trestnom stíhaní má Putin, tvrdí bývalý gruzínsky prezident
Twitter/Petras Austrevicius

Saakašvili je tiež presvedčený, že jeho strana Jednotné národné hnutie v októbri roku 2012 prehrala parlamentné voľby a prišla o moc v dôsledku rozsiahlej operácie ruskej tajnej služby. V rozhovore pre Bild, o ktorom v nedeľu informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), Saakašvili tvrdí, že Rusko dalo zakladateľovi vládnucej strany Gruzínsky sen Bidzinovi Ivanišvilimu "dve miliardy dolárov" na volebnú kampaň.

Ivanišvili podľa Saakašviliho vydáva Gruzínsko do rúk ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Dodal, že Ivanišvili nechce, aby sa Saakašvili vrátil na Ukrajinu a "pomohol" (prezidentovi Volodymyrovi) Zelenskému, ktorého súčasne označil za novodobého Winstona Churchilla - vojnového a povojnového britského premiéra. Gruzínske orgány a Moskva zatiaľ na Saakašviliho obvinenia nereagovali. 

Michail Saakašvili v rozhovore o svojom zdravotnom stave povedal, že od svojho zatknutia 1. októbra 2021 schudol zo 120 na 67 kilogramov. Politik tiež tvrdil, že pri násilnom prevoze do tbiliskej väznice Gldani utrpel poškodenie mozgu.

Saakašviliho, ktorý bol prezidentom Gruzínska v rokoch 2004-13, odsúdil mestský súd v Tbilisi na šesť rokov väzenia na základe obvinenia, že Saakašvili v roku 2005 zorganizoval, aby jednotky osobitného určenia zbili opozičného poslanca a podnikateľa Valerija Gelašviliho, ktorý predtým v jednom z rozhovorov urazil Saakašviliho manželku Sandru Roelofsovú. Saakašvili sa nikdy nepriznal k vine v tomto ani v ďalších štyroch trestných veciach, ktoré boli proti nemu vznesené od roku 2015.

Od mája minulého roka sa bývalý prezident lieči z rôznych endokrinných a psychických ochorení na súkromnej klinike Vivamedi v Tbilisi, kde mu bola pridelená dvojizbová bunka s 24-hodinovou ochrankou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok