Na pochod za práva LGBTQ komunity prišlo v Sydney 50-tisíc ľudí vrátane premiéra

ta3 TASR
5.3.2023 18:30

Približne 50-tisíc ľudí sa v nedeľu v austrálskom meste Sydney zúčastnilo na poslednom dni medzinárodného festivalu WorldPride na podporu LGBTQ komunity. Medzi účastníkmi pochodu, ktorý viedol cez tamojší prístavný most, bol aj premiér Anthony Albanese, informuje agentúra Reuters.

Na pochod za práva LGBTQ komunity prišlo v Sydney 50-tisíc ľudí vrátane premiéra
Twitter/Clover Moore

"Posledných 17 dní predstavovalo úžasný moment jednoty a osláv rozmanitosti v austrálskej spoločnosti a tiež svetu vyslalo správu, že nás to obohacuje," povedal Albanese. "Myslím si, že to vysiela odkaz o pokroku, ktorý sme dosiahli v krajine," povedal pre agentúru AFP jeden z účastníkov Thomas Lemon. Ocenil inkluzívny charakter podujatia, na ktoré prišli "ľudia akéhokoľvek veku, rasy, z ktorejkoľvek krajiny".

Organizátori vyjadrili nádej, že vyšlú silné posolstvo čo sa týka požiadaviek na rovnosť pre členov LGBTQ komunity vo svete. Počas niekoľkých hodín, kým ľudia odetí v dúhových vlajkách a farebných odevoch prechádzali mostom, bola doprava na mieste uzavretá.

Globálne podujatie WorldPride organizuje asociácia InterPride. Od roku 2017 sa koná vždy v nepárnom roku - pred dvoma rokmi sa festival uskutočnil v Kodani. Reuters pripomína, že načasovanie festivalu pripadá na piate výročie, odkedy Austrália schválila zákon umožňujúci uzavretie manželstva pre homosexuálne páry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok