Na Orave odštartoval prvý ročník župných paralympiád. Pilotný projekt chce zapojiť športovcov vo všetkých regiónoch

ta3
5.3.2023 17:44

V Dolnom Kubíne mladé nádejné talenty búrali bariéry. Na Orave odštartoval prvý ročník župných paralympiád. Pilotný projekt chce postupne zapojiť vo všetkých regiónoch športovcov s telesným a mentálnym znevýhodnením.

Deväťročný Peter má síce pohybové znevýhodnenie, no doposiaľ vyskúšal viac športov ako ktorýkoľvek bežný chlapec v jeho veku. Do Dolného Kubína prišiel s tým, že chce lyžovať, no nakoniec skončil na ľade. "Je to tu aj lepšie, je tu dobrý kolektív a je tu aj také, že ak máš puk pod sánkami tak sa Ti nedá dať preč, lebo inak by to bol faul, aby Ťa niekto prekotil so sánkami," povedal parahokejista Peter Noga.

Prvá župná paralympiáda zaplnila okrem zimného štadióna aj telocvičňu dolnokubínskej základnej školy. Projekt odštartoval symbolicky zapálením paralympijského ohňa.

Na podujatí sa zúčastnil aj predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš: "Čo my hovorili v podstate aj naši tréneri, tak je tu veľmi veľa talentov, ktorí ak sa rozhodnú pokračovať s rodičmi a možno tak siahnu na medaily, ako to bol Jakub Krako, alebo Veronika Vadovičová, ktorá z tohto projektu vznikla."


V Dolnom Kubíne sa parašportovci nestretávajú náhodou. Pre parahokejistov je mesto už domovom. Postupne im odstraňujú všetky bariéry z cesty. Prekážok je pre telesne znevýhodnených však stále veľa.

"Dolný Kubín je už roky mestom športu pre všetkých, ale aby bol naozaj pre všetkých musíme pracovať na odstraňovaní bariér. Sme radi, že sme súčasťou viacerých projektov vďaka ktorým môžeme získať a dobudovať infraštruktúru," hovorí primátor mesta Dolný Kubín Ján Prílepok.

Paralympiáda postupne navštívi všetky kraje. Najúspešnejší športovci regionálnych kôl postúpia do celoslovenského, aby si mohli zmerať sily najlepší z najlepších a možno neskôr budú prinášať najvzácnejšie kovy zo svetových paralympijských hier.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok