Seniori sa pre svoju dôverčivosť stávajú obeťami podvodníkov. Pomôcť im majú kňazi

ta3
5.3.2023 13:04

Seniori sa pre svoju dôverčivosť stávajú ľahkými obeťami podvodníkov. Tí sa predstavujú ako falošní policajti, lekári, či kuriéri. Podľa polície podvodníci obrali dôchodcov za minulý rok celkovo o takmer dva milióny eur. V Trenčianskom kraji sa preto rozhodli požiadať o pomoc kňazov.

Prípady, kedy seniori z okna vyhodia priamo do rúk podvodníkom tisíce eur sú na dennom poriadku. Osobnú skúsenosť s podozrivým telefonátom má aj pani Antónia z Trenčína: "Nejakí blázni mi volali, že syn havaroval a ja som samozrejme tomu uverila, lebo však môže sa stať."

Polícia za minulý rok eviduje viac ako 240 podvodných prípadov. Seniorov dokopy obrali o takmer dva milióny eur. Policajti preto do prevencie zapájajú tých, ktorým seniori dôverujú. Okrem poštových doručovateľov oslovili farnosti v celom kraji.

Vedúca odboru komunikácie a prevencie KR PZ Trenčín Ingrid Krajčíková: "Pretože práve seniori sa najčastejšie stretávajú na svätých omšiach, kde navzájom spolu komunikujú, vymieňajú si informácie, poznatky." Kňazi si sami určujú spôsob ako na problém upozornia. Či už formou dohovoru počas svätej omše, upozornením na dverách kostolov, či osobnými rozhovormi.

Do prevencie sa zapojila aj evanjelická farárka z Lubiny. Špekulantom, ktorí majú zálusk na majetok starších ľudí posiela odkaz: "Tak ako to biblické hovorí, čo nechceš aby tebe robili iní, nerob ani ty im, keby sa aj oni podľa toho riadili."

Seniori s podvodníkmi často spolupracujú pod nátlakom a konajú nerozvážne. Ide o organizovanú skupinu s premyslenými praktikami. "Polícia v prvom rade radí, aby seniori nekomunikovali s cudzími ľuďmi, ktorých naozaj nepoznajú. Aby si informáciu overili u svojich príbuzných alebo zavolali na číslo 158," hovorí Krajčíková.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok