Grécky premiér sa ospravedlnil rodinám obetí vlakového nešťastia, uznal podiel štátu na nehode

TA3 ČTK
5.3.2023 10:26

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v nedeľu požiadal o odpustenie rodiny obetí vlakového nešťastia, ktoré si v strednom Grécku v utorok vyžiadalo desiatky mŕtvych. Premiér vo vyhlásení zverejnenom na sociálnych sieťach uznal, že podiel na nehode nesie štát.

Grécky premiér sa ospravedlnil rodinám obetí vlakového nešťastia, uznal podiel štátu na nehode
TASR/AP

Okolo 7500 demonštrujúcich sa dopoludnia zhromaždilo pred budovou parlamentu v Aténach, aby vyjadrili nespokojnosť so stavom gréckej železnice. Časť z nich sa násilne stretla s políciou, napísala agentúra AFP.

"Ako premiér dlhujem všetkým, ale najmä príbuzným obetí, veľké ospravedlnenie. Ako za seba, tak v mene všetkých, ktorí v Grécku vládli predo mnou. Nie je totiž možné, aby v Grécku v roku 2023 išli proti sebe na rovnakej trati dva vlaky a nikto si to nevšimol," napísal Mitsotakis, podľa ktorého sa nemožno schovávať za ľudskú chybu.

Zlyhanie už skôr priznal prednosta stanice gréckeho mesta Larisa, v jeho blízkosti sa vlaky zrazili. V nedeľu by muža, ktorému hrozí obvinenie zo zabitia z nedbanlivosti, mal vypočuť sudcu. Grécki odborári, ktorí v krajine vyvolali sériu štrajkov, ale poukazujú na to, že zabezpečenie na železnici je nedostatočné, železničná sieť schátrala a že je obvyklý nedostatok personálu.

Podiel gréckeho vedenia na zanedbanom stave gréckej železnice a utorkovom nešťastí zdôraznili aj protestujúci v Aténach. "Preč s vražednými vládami," stálo na transparentoch. Medzi policajtmi a demonštrantami následne prepukli strety. Polícia proti účastníkom protestu, ktorí zapálili odpadkové koše a hádzali zápalné fľaše, zasiahla slzným plynom a zábleskovými granátmi.

"Máme povinnosť odvážne uznať chyby štátu," uviedol Mitsotakis s tým, že je potrebné, aby Grécko požiadalo o pomoc EÚ aj jednotlivé členské štáty únie s modernizáciou železnice. Parlamentu chce tiež navrhnúť vytvorenie osobitného výboru, ktorý by vyšetril vlakové nešťastia v Grécku za posledných 20 rokov.

V osobnom vlaku idúcom z Atén do mesta Solún cestovalo viac ako 350 ľudí, mnoho z nich boli študenti, ktorí sa vracali z predĺženého víkendu. Nehoda si vyžiadala 57 mŕtvych a ďalšie desiatky zranených.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok