Biden má prvú vyzývateľku. Williamsonová odštartovala kampaň pre primárky Demokratickej strany

TA3 TASR
5.3.2023 07:37

Americká spisovateľka a aktivistka Marianne Williamsonová začala v sobotu vo Washingtone svoju kampaň pred primárkami Demokratickej strany, z ktorých vzíde kandidát prezidentských volieb v roku 2024. Svoju kampaň spustila vo Washingtone, v dopravnom uzle Union Station, ktorým cestujúci prechádzajú k vlakom Amtrak a do metra.

"Našou úlohou je vytvoriť víziu spravodlivosti a lásky, ktorá bude taká silná, že prekoná sily nenávisti, nespravodlivosti a strachu," povedala Williamsonová davu zhromaždenému vo východnej hale stanice. "Od dnešného dňa som kandidátkou na úrad prezidenta Spojených štátov," potvrdila. Z prejavu Williamsonovej vyplynulo, že chce bojovať proti ekonomickej nerovnosti a vládnemu systému USA, ktorý označila za "vnútorne skorumpovaný". Uznala, že tento stav nemôže napraviť jeden prezident, ale zdôraznila, že prezident, ktorý by situáciu čo len pomenoval, "by urobil veľa dobrého".

Williamsonová kandidovala v primárkach demokratov aj v roku 2020. Z toho súboja sa však stiahla pred začiatkom volieb. Sedemdesiatročná Williamsonová je zatiaľ prvá, kto sa zapojil do boja o demokratickú nomináciu pre voľby v roku 2024. Ostatní demokrati s oznámením svojej kandidatúry čakajú na rozhodnutie Bidena, ktorý síce avizoval, že má "úmysel" znova kandidovať, ale do opätovného boja o Biely dom ešte oficiálne nevstúpil.

Williamsonová nemá podporu Demokratickej strany, ktorej národný výbor už oznámil svoju "plnú a úplnú podporu" Bidenovi. Veľké šance jej nedávajú ani prieskumy verejnej mienky. 

Ona sama však v piatkovom rozhovore pre televíziu NBC News vyhlásila, že verí, že dokáže poraziť Bidena v demokratických primárkach - hoci v roku 2020 sa k tomu ani nepriblížila - a potom vo všeobecných voľbách vyhrať aj nad exprezidentom Donaldom Trumpom alebo floridským guvernérom Ronom DeSantisom. Williamsonová je autorkou bestsellerov o osobnom rozvoji a ezoterike. Prvý z nich - Návrat k láske - ju priviedol do talkšou moderátorky Oprah Winfreyovej a odštartoval jej úspešnú kariéru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok