V Iráne boli s podozrením na otravu hospitalizované ďalšie školáčky

ta3 čtk
4.3.2023 22:27

Najmenej v piatich iránskych provinciách boli s podozrením na otravu dnes hospitalizované desiatky školáčok, informujú miestne médiá. Znepokojení rodičia študentiek neskôr v metropole Teheránu a ďalších mestách protestovali . V posledných troch mesiacoch sa náhle respiračné problémy v krajine objavili u stoviek školáčok a niektoré museli byť hospitalizované, uviedla agentúra AFP.

V Iráne boli s podozrením na otravu hospitalizované ďalšie školáčky
AP Photo/Vahid Salemi

Väčšina prípadov bola zaznamenaná v meste Kom, ktoré je významným miestom šiitskeho islamu. Iránski činitelia sa domnievajú, že dievčatá mohol niekto otráviť a pripisujú to nepriateľom Iránu.

V provinciách Hamadán, Zandžán, Západný Azerbajdžan, Fárs a Alborz boli dnes podľa iránskych agentúr Tasním a Mehr hospitalizované desiatky dievčat s respiračnými ťažkosťami, závratmi a bolesťami hlavy. Ich zdravotný stav podľa médií nie je vážny. Agentúra Reuters večer uviedla, že nevoľnosť postihla žiačky na 30 školách v desiatich z 31 provincií. Na videozáznamoch zverejnených na sociálnych sieťach bolo vidieť, ako sa rodičia zhromažďujú v školách, aby odviezli svoje deti domov. Na ďalších záznamoch je vidieť, ako sanitky odvážajú deti do nemocníc.

Iránsky minister vnútra Abdolrezá Rahmání-Fazlí uviedol, že vyšetrovatelia našli podozrivé vzorky, ktoré sa skúmajú, aby sa zistili príčiny ochorenia študentiek. Výsledky budú podľa neho čoskoro zverejnené, uviedla agentúra IRNA.

Od vlaňajšieho novembra sa v Iráne objavili stovky prípadov otravy plynom u školáčok. Podľa BBC mnohí tieto prípady pokladajú za zámerný útok, ktorého cieľom bolo vynútiť si uzavretie dievčenských škôl. Incidentov v Iráne mobilizovali rodičia, ktorí majú strach posielať svoje dcéry do školy. Podľa videa overeného agentúrou Reuters dnešné protestné zhromaždenie rodičov pred budovou ministerstva školstva v západnom Teheráne prerástlo v protivládnej demonštrácii. Protesty sa podľa agentúry konali aj na ďalších dvoch miestach v Teheráne av mestách Rašt a Isfahán.

Iránsky prezident Ebráhim Raísí v piatok vyzval ministerstvá vnútra a spravodajských služieb, aby "zmarila sprisahanie nepriateľa, ktorého cieľom je vyvolať strach a zúfalstvo medzi obyvateľstvom". Spomínaného nepriateľa však bližšie neidentifikoval.

Iránske úrady zároveň kritizujú piatkový apel nemeckej diplomacie, ktorá vyzvala na objasnenie všetkých prípadov otráv. Považujú to za zasahovanie do záležitostí krajiny. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva tiež vyzval na transparentné vyšetrovanie a zverejnenie výsledkov. Iránska vláda oznámila, že bude prípady otráv vyšetrovať, zatiaľ ale nikto nebol zatknutý. Predstaviteľ iránskeho ministerstva zdravotníctva minulý týždeň povedal, že "niektorí ľudia chceli, aby boli všetky školy uzavreté, najmä tie dievčenské". Neskôr však uviedol, že jeho výroky boli zle pochopené.

Od vlaňajšieho septembra je iránske náboženské zriadenie spochybňované pri protestoch, ktoré prepukli po smrti 22-ročnej ženy kurdského pôvodu Mahsy Amíníovej. Tá zomrela, keď ju zadržala mravnostná polícia kvôli tomu, že mala príliš voľne nasadený hidžáb – šatku, ktorou si má moslimská žena zakrývať vlasy a dekolt a ktorú ženy v Iráne musia od islamskej revolúcie z roku 1979 nosiť na verejnosti.

Niektorí Iránci špekulujú, či nie sú niektoré z otráv odplatou za demonštrácie. Sociálne siete počas nich zaplavili videá, na ktorých si školáčky dávajú dole moslimskú šatku. Iní sa domnievajú, že otravy sú dielom zástancov tvrdej línie, ktorí chcú napodobniť hnutie Taliban v Afganistane a militantnú islamistickú skupinu Boko Haram v Nigérii tým, že terorizujú rodičov, aby prestali posielať svoje dcéry do školy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok