Na Pražskom hrade sa konala posledná rozlúčka s filmovým režisérom Jakubiskom

ta3 TASR ČTK
4.3.2023 13:08

V Katedrále svätého Víta na Pražskom hrade sa konala posledná rozlúčka so slovenským filmovým režisérom, scenáristom a výtvarníkom Jurajom Jakubiskom. Rozlúčiť sa s ním okrem rodiny a priateľov prišli mnohí kolegovia z umeleckého života či politici.

Na mieste boli zástupcovia českej i slovenskej kultúry. Medzi prvými prišiel režisér a kameraman F. A. Brabec, ktorý spolupracoval s Jakubiskom na jeho filme Bathory. Podľa Brabca bude teraz chýbať Jakubiskovo vizionárstvo a nadhľad a jeho schopnosť pozrieť sa na svet inými očami. "Myslím, že sme tu všetci veľmi 'na zemi'. Málokomu sa podarilo to, čo jemu. Vedel reálny svet spoetizovať tak, že bol oveľa zaujímavejší a výtvarnejší," povedal ČTK Brabec pri príchode na omšu.

Vnútri katedrály boli podľa zistení spravodajcu umiestnené pri oltári Jakubiskové fotografie a vence, medzi nimi napríklad od prezidentky Zuzany Čaputovej, českého ministerstva kultúry či od slovenských a českých filmárov. Veniec od rodiny má podobu filmovej kamery. Na piatich malých obrazovkách pred začiatkom smútočného obradu bežali ukážky z Jakubiskových filmov a chrámom znela pieseň Môj Bože v podaní Kataríny Knechtovej z jeho snímky Bathory.

Kvôli smútočnej rozlúčke bol vchod do katedrály uzavretý pre verejnosť zhruba dve hodiny pred jeho začiatkom, o 11.40 h. Cudzinci, ktorí si chceli v tom čase chrám pozrieť, tak boli prekvapení, že sa nedostanú dovnútra. Dovnútra sa nedostala ani skupina Jakubiskových fanúšičiek, ktorá prišla zo Slovenska. Veľmi ich to sklamalo, povedali pre ČTK.

Jakubisko patril k najznámejším slovenským umelcom a prezývali ho "slovenský Fellini" či "Fellini východ". Za svoju kariéru natočil niekoľko desiatok hraných aj dokumentárnych filmov. K jeho najznámejším dielam patrí Tisícročná včela, Perinbaba, Nejasná správa o konci sveta či Bathory. Dátum premiéry jeho posledného filmu Perinbaba a dva svety zatiaľ oznámené nebol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok