Rusko môže byť čoskoro bez peňazí, tvrdí ruský oligarcha. Krajina potrebuje zahraničné investície

ta3 TASR
4.3.2023 07:54

Rusko by sa mohlo už na budúci rok ocitnúť bez peňazí a byť odkázané na investície zo zahraničia. Tvrdí to ruský oligarcha a hlinikárenský magnát Oleg Deripaska, informovala v piatok stanica CNN, odvolávajúc sa na správy z ruských médií.

Rusko môže byť čoskoro bez peňazí, tvrdí ruský oligarcha. Krajina potrebuje zahraničné investície
TASR/AP

"Už na budúci rok nebudú peniaze, potrebujeme zahraničných investorov," povedal Deripaska na štvrtkovej ekonomickej konferencii na Sibíri. Vyjadrenia tohto miliardára, ktorý Moskvu vyzýval na ukončenie vojny na Ukrajine už v prvých dňoch invázie, sú tak podľa CNN v kontraste s optimistickejším hodnotením ruskej ekonomiky, aké len minulý týždeň ponúkol ruský prezident Vladimir Putin.

Šéf Kremľa totiž vyzdvihol odolnosť ruského hospodárstva čeliaceho bezprecedentným sankciám Západu uvaleným na Moskvu v uplynulom roku. Ruský hrubý domáci produkt sa vlani podľa predbežných odhadov vlády znížil o 2,1 percenta, čo je menší pokles, než predpokladali mnohí ekonómovia. Problémy sa však postupne začínajú vynárať, podotýka CNN s tým, že Rusko v marci obmedzuje ťažbu ropy, pričom sankcie by sa mohli ďalej stupňovať.

Hospodárske vyhliadky Ruska sú tak v konečnom dôsledku závislé od vývoja situácie na Ukrajine. Veľkú úlohu v tomto smere zohrávajú podľa Deripasku zahraniční investori z "priateľských" krajín. To či prídu, však závisí od toho, či pre nich dokáže Rusko vytvoriť správne podmienky a zatraktívniť svoje trhy, dodal oligarcha.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok