Zeman si po odchode z funkcie zriadi kanceláriu, asistentkou bude manželka Ivana

ta3 TASR
4.3.2023 06:53

Český prezident Miloš Zeman bol v piatok naposledy vo svojej kancelárii na Pražskom hrade. Po odchode z funkcie si podľa svojich slov zriadi kanceláriu. Asistentku mu bude robiť jeho manželka Ivana. Informuje o tom spravodajský webový portál iDNES.cz.

Zeman si po odchode z funkcie zriadi kanceláriu, asistentkou bude manželka Ivana
TASR/František Iván

"Dopyt po pánovi prezidentovi je už teraz taký veľký, že určite bude potrebovať kanceláriu. Respektíve nebolo by vhodné, aby veľké množstvo ľudí pravidelne dochádzalo k nemu do rodinného domu," poznamenal hradný kancelár Vratislav Mynář. Zeman chce preto v najbližšej dobe podpísať nájomnú zmluvu. Existujú dve až tri možnosti, kde by mohli sídliť.

Uplynulé dni boli pre Zemana pracovne hektické. Vo štvrtok sa stretol s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom, v piatok prijal maďarskú prezidentku Katalin Novákovú. V pondelok má ešte dosluhujúci prezident na pláne poslednú pravidelnú schôdzku s premiérom ČR Petrom Fialom.

V pondelok bude Zeman naposledy úradovať v lánskej pracovni. V nasledujúcich dňoch sa presťahuje do nového domu, ktorý si nechal postaviť v Lánoch. Nový český prezident Petr Pavel zloží sľub 9. marca. Funkčné obdobie Zemanovi vyprší o polnoci z 8. na 9. marca.

Po odchode z funkcie poberá prezident Českej republiky doživotnú mesačnú rentu 50-tisíc korún (2127 eur) a paušálnu náhradu v rovnakej výške, ktorá je určená najmä na nájom kancelárie a na odmenu asistenta či asistentky. O Zemana sa od jeho hospitalizácie na jeseň 2021 starajú ošetrovateľky. Táto služba je čiastočne platená zo zdravotného poistenia a čiastočne z peňazí hradnej kancelárie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok