Deti, ktoré nebudú chodiť do školy, o bezplatné obedy neprídu

SITA
8.2.2013 11:20

Deti z chudobných rodín napokon o bezplatné obedy z dôvody neospravedlnených hodín neprídu. Poslanci NR SR dnes nepodporili návrh novely zákona o dotáciách, ktorý predložila Lucia Nicholsonová (SaS).

Deti, ktoré nebudú chodiť do školy, o bezplatné obedy neprídu
SITA

Nicholsonová žiadala, aby deti z rodín v hmotnej núdzi prišli o bezplatné obedy v prípade, ak majú v mesiaci aspoň päť neospravedlnených hodín.

Prax podľa poslankyne ukázala, že bezplatné obedy pre deti z rodín žijúcich v hmotnej núdzi ich nemotivujú, aby chodili do školy. "Deti si často prídu len vyzdvihnúť bezplatný obed do školy, aj v dňoch, keď majú neospravedlnené vyučovacie hodiny," napísala v dôvodovej správe. Týmto opatrením chcela motivovať deti a ich rodičov k dodržiavaniu povinnosti a dôslednému plneniu povinnej školskej dochádzky.

V neschválenej novele tiež Nicholsonová presadzovala, aby sa pomôcky, ktoré pre deti z chudobných rodín nakupuje škola, stali jej majetkom. Ide napríklad o zošity, písacie potreby či učebnice.

"Prax ukázala, že z domu nosia tieto pomôcky v zdevastovanom stave, ktoré už nie sú použiteľné v škole, respektíve sa vyskytujú prípady, že deti alebo ich rodičia obchodujú s takto získanými školskými potrebami. Tým sa stráca ich hlavný účel, a to použitie týchto školských potrieb pri výučbe deti v školách," argumentovala poslankyňa.

Upozornila tiež, že deti z rodín v hmotnej núdzi majú nárok na tieto pomôcky dvakrát do roka. Ak si ich však už začiatkom roka zničia, ďalšie mesiace nemajú ako plniť úlohy od učiteľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok