Kráľ Karol III. pôjde na prvú zahraničnú cestu. Navštívi Francúzsko a Nemecko

ta3 ČTK
3.3.2023 14:11

Britský kráľ Karol III. navštívi na konci marca Francúzsko a Nemecko, pôjde o jeho prvé zahraničné návštevy v úlohe britského panovníka. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters, podľa ktorej je cesta ďalšou známkou oteplenia vzťahov medzi Parížom a Londýnom po rokoch nevraživosti kvôli brexitu.

Kráľ Karol III. pôjde na prvú zahraničnú cestu. Navštívi Francúzsko a Nemecko
TASR/AP

Kráľ navštívi Francúzsko od 26. do 29. marca, potom odcestuje do Nemecka, kde bude od 29. do 31. marca. Podľa agentúry DPA sa panovník pozrie do Berlína a Hamburgu, vystúpi aj v nemeckom parlamente a stretne sa s utečencami, ktorí do krajiny nedávno prišli z Ukrajiny.

"Návšteva bude oslavou vzťahov Británie s Francúzskom a Nemeckom, pripomienkou našich spoločných dejín, kultúry a hodnôt," uviedol hovorca Buckinghamského paláca. Návšteva Francúzska, v rámci ktorej sa uskutoční štátna večera pre Karola a kráľovnú manželku Camillu vo versailleskom zámku, je diplomatickým úspechom pre prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý sa po sérii sporov snaží obnoviť francúzsko-britské vzťahy.

Sedemdesiatštyriročný panovník sa počas svojho pobytu vo Francúzsku pripojí aj k pietnemu aktu pri Víťaznom oblúku a prehovorí k členom francúzskeho Senátu. Návšteva "je pre Francúzsko poctou a ilustruje hĺbku historických väzieb, ktoré spájajú naše dve krajiny", uviedol Macronov úrad vo vyhlásení, v ktorom tiež citoval predchádzajúcu spoluprácu oboch mužov "v otázkach ochrany biodiverzity a boja proti zmene klímy".

Význam cesty podčiarkuje skutočnosť, že pôjde o prvú štátnu návštevu britského panovníka od roku 2015, pretože kráľovná Alžbeta II., ktorej zomrela vlani v septembri, prestala v neskoršom veku cestovať do zahraničia.

Zahraničná cesta sa uskutoční ešte pred Karlovou korunováciou, ktorá sa bude konať 6. mája, teda takmer presne 70 rokov po tom, čo ceremoniál absolvovala jeho matka Alžbeta II. Karol III. sa stal panovníkom okamihom jej smrti vlani v septembri a stal sa vtedy aj najstaršou osobou nastupujúcou na trón v dejinách britskej monarchie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok