Valucha prepustili z iránskeho väzenia, špionáž popiera

TASR, TA3
8.2.2013 09:54

Matej Valuch, zadržiavaný v Iráne pre údajnú špionáž bol prepustený z Iránskeho väzenia a úspešné sa vrátil na Slovensko. Informoval dnes šéf rezortu diplomacie Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) spoločne so samotným Valuchom.

"Je to veľmi príjemný pocit počuť zase slovenčinu a vidieť Bratislavský hrad," povedal samotný Valuch.
Zdôraznil pritom, že nie je v žiadnom prípade špión. Podľa vlastných slov ani nedokáže vysvetliť, prečo ho iránske úrady takto označili. "Najlepšie to vedia asi oni sami. Ja som pôsobil ako headhunter v Iráne - pracoval som na podobných projektoch napríklad na Slovensku alebo v Budapešti," priblížil prepustený Slovák.

Otázka toho, ako vzniklo video iránskej televízie, v ktorom sa Valuch priznáva, že je špiónom CIA, však dnes ostala nezodpovedaná. "Ja si myslím, že by sme sa naozaj do týchto detailov v tejto chvíli nemali púšťať. Tá záležitosť je citlivá, je živá. Ja nechcem, aby sme skomplikovali v tejto situácii život ani Matejovi, ani našu ďalšiu komunikáciu s touto krajinou," odpovedal za zadržiavaného minister.

Valucha prepustili z iránskeho väzenia ešte v stredu (6. 2.) v neskorých večerných hodinách. V sprievode slovenského konzula bol potom dopravený na zastupiteľský úrad v Teheráne. Následne sa podarilo ministerstvu vybaviť všetky potrebné dokumenty tak, že už vo štvrtok popoludní (7. 2.) mohol Slovák odcestovať domov. "Ten môj prípad sa podarilo vyriešiť v takom čase, čo je skoro až nereálne," priznal Valuch.

Iránske úrady zatkli Slováka v januári pre podozrenie zo špionáže. Tamojšia tlačová agentúra Mehr pritom ešte 17. januára informovala o odhalení skupiny údajných špiónov pracujúcich pre americkú CIA. Valucha označili za spojku americkej tajnej služby a vykonávateľa tajného plánu CIA. Podľa tlačovej agentúry ho zadržali iránski bezpečnostní agenti spolu s "ďalšími členmi protiiránskej skupiny".

Záznam z tlačovej besedy ministra Lajčáka a M. Valucha

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok