Maďarsko presunie svoje veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema, píšu izraelské médiá

ta3 ČTK
3.3.2023 10:57

Maďarsko sa chystá v apríli ako prvá členská krajina Európskej únie presunúť svoje veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema. Napísal to v piatok spravodajský web The Times of Israel (TOI) s odkazom na zdroje z izraelského ministerstva zahraničných vecí a sesterský denník Zman Jisrael.

Maďarsko presunie svoje veľvyslanectvo z Tel Avivu do Jeruzalema, píšu izraelské médiá
Twitter/Benjamin Netanyahu

Veľvyslanectvo väčšiny krajín v Izraeli, vrátane Českej republiky, sa kvôli nedoriešenému izraelsko-palestínskemu konfliktu nachádzajú v Tel Avive, nie v Jeruzaleme. Maďarské médiá zatiaľ o údajne chystanom presune ambasády informujú len s odkazom na izraelský denník.

Maďarské rozhodnutie presunúť ambasádu do Jeruzalema je podľa TOI ústretovým gestom premiéra Viktora Orbána voči jeho izraelskému náprotivku Benjaminovi Netanjahuovi. Ten teraz čelí ostrej kritike kvôli zámeru svojej vlády presadiť kontroverznú súdnu reformu, ktorá oslabí právomoci justície. Protivládni demonštranti súčasné smerovanie izraelskej politiky k vývoju v Maďarsku často prirovnávajú.

K dohode o presune ambasády Netanjahu s Orbánom dospeli v uplynulých dňoch, pričom detaily pri intenzívnych rokovaniach doladili ministri zahraničia Izraela Eli Kohen a Maďarska Péter Szijjártó, povedali denníku Zman Jisreal vysokopostavení predstavitelia ministerstva zahraničia.

Blízke vzťahy

Zdroje, ktoré plánovaný presun potvrdili, presťahovanie maďarskej ambasády podľa TOI spájajú s Orbánovou snahou pomôcť Netanjahuovi k diplomatickému úspechu v čase politickej nestability. Netanjahu má s Orbánom, ktorý je pri moci od roku 2010, dlhodobo blízke vzťahy. Po Netanjahuovom návrate do premiérskeho kresla po minuloročných novembrových voľbách sa ich puto ešte viac utužilo a obaja sa navzájom chvália a hovoria o potrebe prehĺbiť bilaterálne vzťahy.

Maďarská prezidentka Nováková v piatok na tlačovej konferencii s prezidentom Zemanom na otázku ohľadom prípadného presunu maďarského veľvyslanectva do Jeruzalema odpovedala: "V Maďarsku zatiaľ nepadlo rozhodnutie o presune nášho veľvyslanectva v Izraeli."

Hovorca maďarskej diplomacie Máté Paczolay tvrdenie izraelských médií nepotvrdil ani nevyvrátil. Uviedol, že ministerstvo bude vo všetkých prípadoch poskytovať ohľadom veľvyslanectva aktuálne informácie o prípadných zmenách, píše agentúra Reuters. Zároveň poukázal na otvorenie maďarského zahraničného obchodného zastúpenia v Jeruzaleme. Hovorca izraelského ministerstva zahraničnú správu o presune ambasády odmietol komentovať, píše agentúra.

Pri návšteve Izraela v roku 2019 Orbán sľúbil, že zriadi v Jeruzaleme obchodné zastúpenie s "diplomatickým statusom". Otvorené bolo o niekoľko mesiacov neskôr. "Je to pre nás veľmi vzrušujúci okamih, pretože je to prvá európska diplomatická misia otvorená v Jeruzaleme po mnohých desaťročiach a traja maďarskí diplomati budú pridelení do tohto úradu na obchodné účely," povedal vtedy Netanjahu na slávnostnom otvorení. "A hneď vedľa amerického veľvyslanectva na vás čaká pozemok," dodal a pripomenul rozhodnutie vtedajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a presunúť tam v roku 2018 americkú ambasádu.

Izrael, ktorý obsadil východnú časť Jeruzalema počas vojny v roku 1967, považuje celý Jeruzalem za svoje nedeliteľné hlavné mesto, zatiaľ čo väčšina krajín považuje východný Jeruzalem za okupované územie. Spojené štáty, Honduras, Guatemala a Kosovo sú jediné krajiny, ktoré majú v Jeruzaleme veľvyslanectvo. Ostatné krajiny ich majú v Tel Avive. České veľvyslanectvo má v Jeruzaleme od roku 2021 úradovňu. Za presun českej ambasády do Jeruzalema sa dlhodobo prihováral prezident Miloš Zeman.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok