Malijskí islamisti menia taktiku, nastražili mínové polia

TASR
8.2.2013 09:11

Malijskí islamistickí povstalci, ktorí takmer bez boja opustili severnú časť Mali, otvorili nový front - nastražujú míny. Prvé z nich usmrtili tento týždeň štyroch malijských vojakov pohybujúcich sa medzi mestami Douentza a Gao.

Malijskí islamisti menia taktiku, nastražili mínové polia
SITA

"Podarilo sa nám vytvoriť novú konfliktnú zónu, organizovať útoky na konvoje a povolať kamikadze," uvádza sa vo vyhlásení Hnutia za jednotu a džihád v západnej Afrike (MUJAO) zo štvrtka.

MUJAO súčasne vyzýva civilné obyvateľstvo, aby sa nepohybovalo po cestách prvej triedy a v ich okolí, pretože hrozí, že by sa mohli ocitnúť na mínových poliach. MUJAO spresňuje, že k tejto taktike ich viedlo "poslanie viesť svätú vojnu proti režimom neveriacich, za ustanovenie šaríe a oslobodenie moslimov".

Výbuch nastraženej míny a štyri obete z radov vojakov malijskej armády potvrdili malijské armádne i francúzske zdroje. Francúzske velenie už niekoľkokrát pripomenulo, že je potrebná maximálna ostražitosť, pretože islamisti pred útekom mohli nastražiť míny alebo doma vyrobené nálože. Za mimoriadne nebezpečný považujú Francúzi práve úsek medzi Douentzou a Gaom.

Mesto Douentza francúzske a malijské jednotky dobyli 21. januára, Gao padlo do ich rúk 26. januára. Najmä v Gau dochádza ešte stále k sporadickým prestrelkám s islamistami, ktorí sa v okolí mesta skrývajú. Francúzske velenie vyslalo vo štvrtok z Bamaka do Gaa ako posilu konvoj asi 250 vozidiel, vrátane transportérov, nákladných áut a ľahkých tankov. Novinári v Gau konštatujú, že vojenské hliadky v meste sú citeľne posilnené.

Medzičasom sa vo štvrtok začali francúzski vojaci postupne sťahovať z púštneho mesta Timbuktu. Miestne obyvateľstvo, ako konštatujú francúzske médiá, v súvislosti s tým netají svoje znepokojenie, pretože sa obávajú, že po odchode francúzskych vojakov sa islamisti vrátia.

Francúzske velenie však tvrdí, že vojaci splnili svoju misiu: zabezpečili mesto a postupne odovzdávajú správu nad ním malijským a africkým jednotkám. "Neodchádzame z Timbuktu úplne," ubezpečil pre francúzske médiá kapitán, ktorý sa v súlade s nariadeniami predstavil len krstným menom Franck.

Spresnil, že časť francúzskych jednotiek v meste zostane práve kvôli lepšej ochrane civilistov pred islamistami. Niektorí obyvatelia, napr. náčelník dediny Korioume, totiž tvrdia, že islamisti sa infiltrovali medzi miestnych. "Len si oholili brady," dodal.

Ako uvádza agentúra AP, francúzske lietadlá typu Mirage 2000 a Rafale pokračujú v náletoch na horskú oblasť ležiacu severne od mesta Kidal, kde sú predpokladané sklady zbraní a výcvikové tábory islamistov. Hovorca velenia francúzskej armády Thierry Burkhard ako príklad intenzity náletov uviedol, že v noci z 2. na 3. februára lietadlá podnikli 30 misií, pričom zasiahli 20 cieľov.

Francúzske jednotky naďalej kontrolujú letisko v Kidale, kým mesto a jeho okolie má na starosti asi 1800 vojakov čadskej armády. Francúzsko v stredu požiadalo Bezpečnostnú radu OSN, aby zvážila vyslanie mierových jednotiek do Mali.

V decembri BR OSN prijala rezolúciu, ktorou - bez časového rámca - povolila africkú misiu AFISMA na podporu snáh malijskej vlády obnoviť kontrolu nad severom Mali obsadeným už takmer rok islamistami. Neočakávaný výpad islamistov zo severu krajiny na juh urýchlil realizáciu tohto zámeru, ako aj vyslanie francúzskych intervenčných jednotiek, ktoré sú v Mali od 11. januára.


Francúzski a čadskí vojaci obsadili mestečko Adjelhoc

Francúzski a čadskí vojaci obsadili aj mestečko Adjelhoc ležiace na severovýchode Mali v oblasti mesta Kidal, ktoré bolo poslednou baštou ozbrojených islamistických skupín. Informoval o tom dnes spravodajský server Le Nouvel Observateur. 

Obsadenie Adjelhocu potvrdil aj zdroj z úradu guvernéra v Kidale, podľa ktorého budú vojaci intervenčných jednotiek postupovať ďalej smerom k Tessalitu. Táto lokalita ležiaca asi 200 kilometrov severne od Kidalu bola v posledných dňoch terčom intenzívnych náletov francúzskeho letectva, ktoré likvidovalo sklady zbraní a logistického materiálu, ako aj výcvikové tábory islamistov.

Adjelhoc, ako pripomína francúzsky zdroj, bol vlani v januári dejiskom masakry asi sto malijských vojakov a civilistov. Došlo k nej krátko po tom, ako mesto dobyli tuarégski povstalci a ich islamistickí spojenci.
Tessalit leží v horskom masíve Adrar des Ifoghas, kde sa podľa tajných služieb ukrýva veľká časť veliteľov islamistických jednotiek.

Medzi nimi by mal byť Alžírčan Abú Zajd, jeden z najradikálnejších emirov al-Káidy islamského Maghribu (AQMI), ako aj vodca hnutia Ansár ad-Dín Ijád ag Ghálí, bývalý tuarégsky povstalec pochádzajúci z Kidalu, ktorý celú oblasť dôkladne pozná. 

Ako pripomínajú francúzske zdroje, v tejto oblasti Sahelu sú zrejme zadržiavaní aj siedmi francúzski rukojemníci. Francúzsky prezident Francois Hollande minulú sobotu počas návštevy v Bamaku uviedol, že francúzske jednotky boli "úplne blízko" pri rukojemníkoch, ale dodal, že "je ešte čas, aby ich únoscovia prepustili". "Teraz môžu urobiť to, čo sa od nich čaká, bez vyjednávania," dodal Hollande.


Samovražedný atentátnik zaútočil na kontrolný post malijskej armády

Samovražedný atentátnik na motocykli  odpálil dnes na svojom tele nálož v blízkosti kontrolného postu vládnej armády v lokalite Bourem vzdialenej asi 100 kilometrov severne od mesta Kidal. Ako informovali malijské vojenské zdroje, ľahké zranenie pritom utrpel jeden vojak. 

Podľa vyjadrenia jedného z malijských vojakov útočníkom bol príslušník kmeňa Tuarégov, ktorý v blízkosti kontrolného postu aktivoval na svojom tele nálože uložené v opasku.

Ide o prvý samovražedný atentát spáchaný od začiatku intervencie francúzskej armády proti islamistom na severe krajiny, ktorej hlavným cieľom bolo vytlačiť ich z ich bášt v mestách Gao, Timbuktu a Kidal. 
Malijskí islamistickí povstalci, ktorí takmer bez boja opustili severnú časť Mali, vo štvrtok oznámili, že otvorili nový front v podobe nastražených mín. Prvé z nich usmrtili tento týždeň štyroch malijských vojakov pohybujúcich sa medzi mestami Douentza a Gao.

"Podarilo sa nám vytvoriť novú konfliktnú zónu, organizovať útoky na konvoje a povolať kamikadze," uvádza sa vo vyhlásení Hnutia za jednotu a džihád v západnej Afrike (MUJAO) zo štvrtka. 

MUJAO súčasne vyzýva civilné obyvateľstvo, aby sa nepohybovalo po cestách prvej triedy a v ich okolí, pretože hrozí, že by sa mohli ocitnúť na mínových poliach. MUJAO spresňuje, že k tejto taktike ich viedlo "poslanie viesť svätú vojnu proti režimom neveriacich, za ustanovenie šaríe a oslobodenie moslimov".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok