Tesla sľúbila znížiť výrobné náklady o polovicu, nové modely nepredstavila

ta3 čtk
2.3.2023 23:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla plánuje u budúcej generácie svojich vozidiel znížiť náklady na montáž o polovicu. Oznámili to predstavitelia firmy na stretnutí s investormi. Riaditeľ firmy Elon Musk však neprezradil, kedy predstaví toľko očakávaný dostupný elektromobil. Akcie spoločnosti preto po skončení stretnutia s investormi klesali.

Tesla dočasne zastavila výrobu v šanghajskom závode
AP Photo/David Zalubowski

Na stretnutí, ktoré trvalo tri a pol hodiny, sa predstavila viac ako desiatka vedúcich pracovníkov automobilky, vrátane nového šéfa globálnej výroby Toma Zhua, a hovorili o všetkom možnom, od plánu na udržateľnú energiu až po inovácie v riadení operácií od výroby až po servis. Neposkytli však žiadne podrobnosti o uvedení vozidiel novej generácie na trhy. Očakávalo sa, že Musk predstaví plán na výrobu cenovo dostupnejšieho elektromobilu, ktorý by rozšíril atraktivitu značky a posilnil konkurencieschopnosť.

Finančný riaditeľ Zach Kirkhorn odhadol, že Tesla musí investovať šesťkrát viac ako doteraz, aby dosiahla svoj dlhodobý cieľ, a to zvýšiť do roku 2030 výrobu na 20 miliónov vozidiel ročne. To je desaťnásobný rast oproti súčasnej kapacite. Celkové náklady na tento cieľ by mohli predstavovať 175 miliárd USD.

Ďalším investičným krokom bude nová továreň v severnom Mexiku. Okrem USA má Tesla závody aj v Nemecku a Číne.

Musk sa ale nevyjadril k plánom na modernizáciu sedanu Model Y v budúcom roku, nazvanú Projekt Juniper, ani k modernizovanej verzii sedanu Model 3, teda projektu s kódovým označením Highland. Šéf designu Franz von Holzhausen uviedol, že tento rok príde na rad pickup Cybertruck.

Dôležité pre dosiahnutie ročného výrobného cieľa je pre Teslu získanie masového trhu. Plánovaný cieľ predaja Tesly je vyšší ako celková produkcia dvoch súčasných najväčších výrobcov automobilov, nemeckého Volkswagenu a japonskej Toyoty.

Podľa Muska je dôležité pre zvýšenie predaja vozidiel Tesla zníženie konečných cien. Dodal, že zľavy, ktoré Tesla tento rok ponúkla, podporili dopyt. Musk ďalej uviedol, že Tesla by mohla potrebovať desať modelov, čo by pri plánovanej cieľovej výrobe znamenalo, že ročne z každého modelu predá dva milióny kusov. Na porovnanie Toyota predá ročne po celom svete niečo cez jeden milión modelov Corolla.

Tesla je najhodnotnejším výrobcom automobilov. Akcie firmy však divoko kolíšu. Zo svojho maxima z novembra 2021 sa znížili zhruba o polovicu, v tomto roku však už stúpli o viac ako 60 percent.

Hlavný inžinier automobilky Lars Moravy uviedol, že vozidlá novej generácie by sa mali vyrábať za polovičné náklady ako súčasný Model 3 alebo Model Y. Jeden z vysoko postavených investorov Tesly Ross Gerber odhadol, že by nový elektromobil mohol stáť 25 000 až 30 000 USD.

Tesla ale tiež bude musieť zlepšiť technológiu výroby batérií, ktorú Musk označil za zásadný obmedzujúci faktor pri prechode k cenovo dostupnejším automobilom. Tesla zápasí s problémami pri rozširovaní výroby pokročilých batérií, tzv. 4680. Vedenie uviedlo, že je pravdepodobné, že sa podarí začať sériovú výrobu ešte tento rok, napísala agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok