Jar nemusí byť pre alergikov slzavá: Rady, ako zvládnuť prichádzajúcu peľovú sezónu

TA3/zm
9.3.2023 16:00

Hoci sa väčšina z nás teší, že sa konečne otepľuje a príroda začína rozkvitať, pre alergikov nastáva hlavná sezóna spojená s nepríjemným slzením, kýchaním a soplením. Takto sa na ňu aspoň čiastočne pripravíte.

Jar nemusí byť pre alergikov slzavá: Rady, ako zvládnuť prichádzajúcu peľovú sezónu
Pexels

S prvým oteplením sa v ovzduší začínajú objavovať prvé náznaky peľu, no ak naň máte alergiu, neznamená to ešte, že preplačete celú jar. Takto sa pripravíte na hlavnú sezónu.

Sledujte spravodajstvo

Nie správy zo sveta politiky, ale peľové spravodajstvo. To by malo byť základom každého alergika, ak si chcete plánovať pobyt vonku a v prírode. Vďaka tomu budete vedieť, kedy je v ovzduší najviac alergénov. Dozviete sa presne o alergénoch, ktoré sú aktuálne. Zvyčajne vo vyšších nadmorských výškach alergény nie sú až také citeľné, čo je tiež informácia, ktorú sa z tohto špecializovaného spravodajstva dozviete a budete vďaka nej môcť lepšie plánovať voľnočasové aktivity. Samozrejme, na to je dôležité, aby ste presne vedeli, ktoré rastliny vám spôsobujú alergické problémy.

Správne načasovanie

Veľmi skoro ráno alebo po daždi je vo vzduchu oveľa menej peľových alergénov ako inokedy. Aj takéto vedomosti a následne plánovanie prechádzok alebo pobytu v prírode môže zreteľne znížiť prejavy alergie. Les a okolie vodných plôch je tiež pre alergika lepšia voľba ako prechádzka rozkvitnutou lúkou. Skrátka, treba premyslieť stratégiu pohybu po vonku.

Rúško a okuliare

Aj keď sme radi, že sme sa povinného nosenia rúšok zbavili, alergici by ich mali mať v hlavnej sezóne po ruke. Aj to je spôsob, ako sa nemusíte izolovať doma a môžete si vyjsť do prírody. Okrem rúška sa vyzbrojte aj slnečnými okuliarmi. Možno ste nevedeli, ale peľové zrniečka dráždia oči aj mechanicky a nosením okuliarov aspoň čiastočne zabránite tomu, aby sa alergia prejavila naplno.

Sprchovanie

Ak ste už prechádzku prírodou zvládli, dotiahnite boj s alergiou do úspešného konca tým, že sa po pobyte vonku osprchujete a umyjete si aj vlasy. Ideálne, ak hodíte všetky veci rovno do prania. Vlasy, pokožka a oblečenie totiž zachytávajú peľové zrniečka a mohli by vám spôsobiť komplikácie aj niekoľko hodín po vychádzke.

Témy: zdravie alergia
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok