Epidémia žltačky sa ďalej šíri. Po Luníku IX nákaza prepukla aj v rómskej osade v Moldave nad Bodvou

ta3
2.3.2023 20:11

V Košickom kraji sa šíri epidémia žltačky. Po Luníku IX nákaza prepukla aj v rómskej osade v Moldave nad Bodvou. Infekčnému oddeleniu detskej nemocnice v Košiciach hrozí kolaps.

Infekčné oddelenie detskej fakultnej nemocnice v Košiciach praská vo švíkoch. Takmer všetky postele obsadili pacienti so žltačkou. "Sú bolesti brucha, vracanie, môžu byť hnačky, môže byť zápcha. Takisto to žlté sfarbenie kože," informuje primárka Infekčného oddelenia Detskej fakultnej nemocnice Košice Dana Hudáčková.

Infekčnému oddeleniu dlhodobo chýba personál. Zdravotníci sú vyčerpaní. Apelujú preto na šírenie povedomia o tomto ochorení. Pred mesiacom prichádzali malí pacienti so žltačkou hlavne z Luníka IX. Epidémia sa však rozšírila aj do osady v Moldave nad Bodvou.

"Aktuálne u marginalizovanej skupiny obyvateľstva v mestskej časti Luník  evidujeme 160 prípadov a v Moldave nad Bodovou 18 prípadov ochorení na vírusovú hepatitídu typu A," informuje vedúca odboru epidemiológie RÚVZ Košice Veronika Tarkovská.

Úrad nariaďuje chorým lekársky dohľad. Ľudia z ich okolia, ktorí sa zatiaľ nenakazili sú zaočkovaní. V škôlkach a školách na pokyn regionálneho hygienika vykonávajú dezinfekcie.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok