Obce, v ktorých boli voľby neplatné, sú v úzkych. Nevedia, kto ich bude riadiť

ta3
2.3.2023 18:14

Nejednoznačnosť legislatívy spôsobuje problémy. V obciach, v ktorých Najvyšší správny súd rozhodol o neplatnosti volieb, sú stále pochybnosti o tom, kto má samosprávu do nasledujúcich volieb riadiť. Podľa jedného právneho názoru to má byť zástupca starostu, podľa ďalšieho starosta z minulého volebného obdobia.

V obci Hromoš v okrese Stará Ľubovňa sa stal starostom opäť Maroš Kočiš. Najvyšší správny súd však voľby vyhlásil za neplatné. Obec ale aj naďalej riadi Maroš Kočiš.

Aj v spišskej obci Bystrany riadi obec do nasledujúcich volieb starosta z predchádzajúceho volebného obdobia František Žiga. Nemal to však jednoduché. O starostovské kreslo sa vášnivo hádal so zástupcom tvrdiacim, že obec má riadiť on.

Najkurióznejšia situácia je v Žehre. Po tom, ako Najvyšší správny súd vyhlásil tamojšie voľby za neplatné, najprv obec riadil zástupca starostu. Potom sa však šesť poslancov uznieslo, že vedením obce poveria starostu z predchádzajúceho volebného obdobia.

V Hromoši, Bystranoch aj Žehre teda riadia samosprávy do nasledujúcich volieb starostovia z minulého volebného obdobia. Niektorí právnici si však myslia, že protizákonne. "Podľa môjho názoru nie je možné, aby funkciu zastával bývalý starosta, pretože by ju mohol vykonávať len vtedy, ak by mu Zákon o obecnom zriadení výslovne umožňoval takúto funkciu vykonávať," hovorí advokát Branislav Jablonka.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok