Čo chce Putin od Moldavska? Malý štát sa bojí, že je ďalším cieľom na zozname šéfa Kremľa

ta3/Soňa Búranová
5.3.2023 00:00

Napätie v Moldavsku rastie. Ide o malú krajinu na juhozápadnej hranici Ukrajiny, ktorá by sa mohla stať súčasťou konfliktu rozpútaného Ruskom. Moskvu totiž obviňujú, že tam plánuje prevrat. Prečo je táto krajina strategicky dôležitá a čo od nej chce šéf Kremľa Vladimir Putin?

Čo chce Putin od Moldavska? Malý štát sa bojí, že je ďalším cieľom na zozname šéfa Kremľa
TASR/AP, Profimedia

Prečo je Moldavsko dôležité?

Moldavsko je krajina na križovatke medzi východom a západom. Jej vláda a väčšina občanov si želajú užšie väzby s Európskou úniou a krajina vlani získala štatút kandidáta. Je tiež domovom odštiepenej frakcie, ktorú sa Moskva snaží obmäkčiť.

Minulý rok sa stala "bodom vzplanutia" na periférii ruskej invázie na Ukrajinu, pričom ruské rakety niekoľkokrát prenikli do moldavského vzdušného priestoru. Séria výbuchov v Podnestersku vlani v apríli vyvolala obavy, že Putin chce zatiahnuť územie do svojej invázie. Kolísajúci vojenský pokrok Ruska však tieto obavy dočasne zmiernil. Ale predstavitelia Moldavska varovali Západ, že ich krajina by mohla byť ďalšou na Putinovom zozname.

V januári šéf moldavskej bezpečnostnej služby varoval, že existuje "veľmi vysoké" riziko, že Rusko spustí novú ofenzívu na východe Moldavska v roku 2023. Moldavsko totiž nie je členom NATO, a preto je voči Putinovej agresii zraniteľnejšie.

Ak by Rusko spustilo jarnú ofenzívu, ktorá by sa sústredila na juh Ukrajiny, mohlo by sa opäť pokúsiť presunúť sa smerom k Odese a potom sa spojiť s Podnesterskom. Tým v podstate vytvorí pozemný most, ktorý sa bude ťahať cez južnú časť Ukrajinu a ešte viac sa priblíži k územiu NATO.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok