Slovenky v kvalifikácii ZOH prehrali s Dánkami

SITA
7.2.2013 22:20

Slovenské hokejistky prehrali vo svojom úvodnom vystúpení na turnaji C-skupiny kvalifikácie o postup na zimné olympijské hry 2014 do Soči v Poprade s Dánskom 1:2. O výsledku sa rozhodlo v prvej tretine, v ďalšom priebehu už brankárky Zuzana Tomčíková a Kamilla Lund Nielsenová neinkasovali.

Slovenky v kvalifikácii ZOH prehrali s Dánkami
SITA

Dánky vstupovali do turnaja ako outsider, v rebríčku IIHF sú z kvarteta účastníčok najnižšie. Slovenky úlohu favoritiek nedokázali potvrdiť. V piatok nastúpia zverenky Miroslava Karafiáta v Poprade o 18.00 h na súboj proti Japonsku, ktoré zdolalo Nórsko 4:3. 

C-skupina:
Slovensko - Dánsko 1:2 (1:2, 0:0, 0:0)
Góly: 1. Čulíková (Veličková) - 4. Perssonová (Jensenová), 12. Densingová (Jakobsenová) 
Vylúčené: 7:4 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Allenová (USA) - Steinbergová (Rus.), Tauriainenová (Fín.) 

Zostavy:
Slovensko: Tomčíková - Brémová, Matejová, Lalíková, Karafiátová, Kežmarská, Ihnaťová - Herichová, Jurčová, Pravlíková - Kapustová, Veličková, Čulíková - Miháliková, Sroková, Lučová - Mikesková, Plencnerová, Gápová 
Dánsko: Kamilla Nielsenová - Frandsenová, Olaussonová, Densingová, Russellová, Jacquetová, Davidsenová, Langsagerová - Gregersenová, Perssonová, Jensenová - Jakobsenová, Asperupová, Ostergaardová - Gludová, Ernstová, M. Nielsenová - Katarina Nielsenová 

Slovenky začali veľmi dobre a už v 53. sekunde hry im vyšla jednoduchá akcia, na konci ktorej bola Čulíková - 1:0. Dánky sa rýchlo otriasli a nebezpečne ohrozovali Tomčíkovú v slovenskej bránke. V 4. min sa po skrumáži pred bránkou presadila Perssonová a vyrovnala. Gólmanka SR musela riešiť aj ďalšie nebezpečné situácie aktívnych Dánok, na opačnej strane pohrozila osamotená Jurčová. V 12. min prepadol do bránky tvrdý projektil z hokejky Densingovej. Dánky boli naďalej nebezpečné a vytvorili si väčšie šance. Slovenky začali druhú dvadsaťminútovku náporom, ale potom sa museli brániť, keď doplácali na nedisciplinovanosť. Obrana na čele s Tomčíkovou pracovala stopercentne.

V tretej tretine vrhli domáce všetky sily do útoku, ale museli si dávať pozor aj na rýchle brejky súperiek, ktoré riešila pozorná Tomčíková. Veľkú šancu na vyrovnanie spálila v 52. min Herichová. Napriek snahe už Slovenky brankárku Kamillu Lund Nielsenovú neprekonali ani pri záverečnej 22-sekundovej power-play a z ľadu odchádzali so sklonenými hlavami. 

Hlasy:
Miroslav Karafiát (tréner SR): "Veľmi skoro sme sa ujali vedenia, čo nás možno trocha upokojilo. Na dievčatách som od začiatku videl veľkú nervozitu, ktorá im až príliš zväzovala ruky. Z našej strany to bolo jalové a bezzubé. Sú dotlčené, zbité, ale na trestnej lavici nesedeli súperky, ale my. Dánky to hrali šikovne, dali dva zlepené góly. Teraz sa musíme sústrediť na najbližšie dva zápasy. Ak chceme pomýšľať na postup, musíme v oboch zvíťaziť. Vedeli sme, čo nás proti Dánkam čaká. Hrali bez stresu, zabávali sa hokejom a to robilo divy."

Janka Čulíková (útočníčka SR): "Dnes sme chceli zabojovať o lepší výsledok. Dali sme prvý gól, ten však nebýva vždy aj víťazný. Musíme zlepšiť hru, bojovať jedna za druhú a snáď sa to v ďalších zápasoch podarí. Dánky sú silovejšie typy ako my, dobre bránili výsledok. Bez väčšieho počtu striel a pri častom vylučovaní sa nedá uspieť. Stále máme šancu na postup, budeme oň bojovať až do konca."

Zuzana Tomčíková (brankárka SR): "Ešte nie je nič stratené, aj keď to už nemáme len vo svojich rukách. Musíme vyhrať ďalšie zápasy, šanca na postup je stále živá. Dnes sme síce začali dobre, ale potom sme nedodržiavali taktické pokyny. Výsledok nie je pre nás priaznivý. Časté vylučovanie nás oberá o sily, doplatili sme na tresty v druhej tretine. V závere sme mali aj šance, ale vyrovnať sa už nepodarilo."

Nórsko - Japonsko 3:4 (1:0, 2:1, 0:3)
Góly: 19. Lersbryggenová, 23. Bialiková, 29. Farstadová - 33. Aokiová, 50. Osawová, 51. Nakamurová, 58. Sakagamiová

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok