Britská vláda na začiatku pandémie spanikárila. Uvažovala o utratení domácich mačiek

TA3 ČTK
2.3.2023 09:28

Britská vláda zvažovala, či bude musieť v prvých dňoch pandémie Covidu-19 požiadať ľudí, aby nechali utratiť svoje mačky. Informoval o tom denník The Guardian s odkazom na vyjadrenie bývalého námestníka ministra zdravotníctva Jamesa Bethella. V tej chvíli podľa neho nebolo jasné, či môžu mačky koronavírus prenášať.

Mačka 1140 px (TASR)
TASR

"Nemali by sme zabúdať na to, ako málo sme tejto chorobe rozumeli. Bol okamih, keď sme nemali jasno v tom, či domáce zvieratá môžu túto chorobu prenášať," povedal Bethell. "V skutočnosti sa v jednej chvíli objavila myšlienka, že by sme mohli požiadať verejnosť, aby vyhubila všetky mačky v Británii. Viete si predstaviť, čo by sa stalo, keby sme to chceli urobiť?" dodal.

V júli 2020, v čase vrcholiacej covidovej krízy, boli majitelia mačiek varovaní, aby svojich miláčikov nebozkávali po tom, čo sa siamská mačka stala prvým známym zvieraťom v Británii, ktoré túto chorobu chytilo. Margaret Hosieová, profesorka porovnávacej virológie na Glasgowskej univerzite, vtedy odporučila majiteľom mačiek, aby "dodržiavali veľmi starostlivú hygienu".

Bethell svoje vyhlásenie urobil v čase, keď jeho niekdajší šéf a bývalý minister zdravotníctva Matt Hancock čelí mnohým obvineniam po tom, čo z aplikácie WhatsApp uniklo cez 100-tisíc správ.

Uniknuté konverzácie umožňujú nahliadnuť do spôsobu, akým britská vláda fungovala na začiatku pandémie. Naznačujú, že Hancock odmietol radu hlavného poradcu vlády na boj s koronavírusom Chrisa Whittyho, aby na ochorenie otestoval všetkých, ktorí prichádzajú do opatrovateľských domov. Hancock toto tvrdenie dôrazne poprel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok