Ruská raketa zasiahla bytovku v Záporoží, zahynulo viacero civilistov

TA3 TASR
2.3.2023 09:12

Ruská raketa v noci na štvrtok zasiahla obytnú budovu v Záporoží na juhu Ukrajiny. Pri útoku zahynuli najmenej štyria ľudia a osem ďalších bolo zranených, informovala generálna prokuratúra Ukrajiny. Podľa ruskej okupačnej správy patrila raketa ukrajinskej protivzdušnej obrane

"Podľa predbežných údajov boli zabití štyria ľudia, osem ich bolo zranených a ďalších päť je nezvestných, vrátane jedného dieťaťa," uviedla prokuratúra s tým, že na mieste stále pracujú vyšetrovatelia a prebieha záchranná operácia. Polícia dopoludnia uviedla, že zásah zničil v čase, keď väčšina obyvateľov spala, viac ako desať bytov v päťposchodovej budove, pričom trosky a tlaková vlna poškodili aj susedné budovy.

Tajomník záporožskej radnice Anatolij Kurtjev, ktorý teraz zastáva aj úrad starostu, predtým uviedol, že budova podľa neho bola "takmer úplne zničená". Podľa záporožskej regionálnej vojenskej správy Rusko zrejme použilo raketu systému protivzdušnej obrany S-300. Člen Ruskom dosadenej správy v okupovanej časti Záporožskej oblasti Vladimír Rogov podľa agentúry RIA Novosti povedal, že raketa patrila ukrajinskej protivzdušnej obrane, ktorá sa snažila zabrániť ruskému útoku.

Protichodné tvrdenia bojujúcich strán nebolo možné nezávisle overiť, rakety S-300 používa ako Ukrajina, tak Rusko. Ukrajinské úrady opakovane uvádzajú, že ruské sily používajú rakety S-300 - pôvodne určené pre protivzdušnú obranu - na ostreľovanie ukrajinských pozemných cieľov. Pri tomto použití tieto rakety prinajmenšom spočiatku nevynikali presnosťou.

Vlani v novembri dopadla na územie východného Poľska zrejme ukrajinská raketa protivzdušnej obrany S-300 a zabila dvoch ľudí. Ruské sily sa pripravovali na nové útoky v Záporožskej oblasti a na južnom fronte v Chersonskej oblasti, uviedla ukrajinská armáda. Podľa nej bolo ostreľovaných viac ako 40 miest a dedín, vrátane Chersonu a ďalších miest na západnom brehu rieky Dneper, ktoré Rusko v novembri opustilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok