Odštartovala raketa Falcon 9. Vezie štvorčlennú posádku k ISS

TA3 ČTK
2.3.2023 06:51

Z amerického kozmodrómu vo štvrtok odštartovala raketa Falcon 9, ktorá vyniesla na obežnú dráhu loď Crew Dragon, ktorá mieri k Medzinárodnej vesmírnej stanici so štvorčlennou posádkou.

Odštartovala raketa Falcon 9. Vezie štvorčlennú posádku k ISS
TASR/AP

Sú v nej dvaja Američania, Rus a občan Spojených arabských emirátov (SAE), ktorý bude na ISS ako iba druhý astronaut z arabského sveta. K vesmírnej stanici majú doraziť podľa agentúry AP v piatok ráno SEČ.

"Vitajte na obežnej dráhe. Pokiaľ budete spokojní s letom, prosím, nezabudnite nám dať päť hviezdičiek," ozvalo sa podľa AP z kontrolnej veže od spoločnosti SpaceX, ktorej raketa astronautov do vesmíru dopravuje na základe kontraktu s americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA). Raketa mala odštartovať už v pondelok, SpaceX a NASA ale štart z technických dôvodov odložili.

K ISS teraz letia dvaja Američania Stephen Bowen a Warren Hoburg, astronaut SAE Sultán Nijadí a zástupca ruskej agentúry Roskosmos Andrej Feďajev, ktorí by na stanci mali stráviť šesť mesiacov. Veliteľ posádky Bowen pred odletom uviedol, že spoločne tvoria skvelý tím, napriek nevraživostiam medzi ich krajinami v súčasnej dobe kvôli vojne na Ukrajine. "Je to úžasné, že môžem letieť s týmito skvelými chlapíkmi," citovala Bowena AP.

Štart rakety sledovali s veľkým napätím aj v Dubaji a celých SAE, kde ho v školách a na úradoch vysielali v priamom prenose. Nijadí je iba druhým občanom SAE, ktorý na ISS letí, ale ako prvý tam bude niekoľko mesiacov. Pred ním tam bol v roku 2019 Hazza Mansúrí, ktorý tam ale strávil len zhruba týždeň.

Nijadí strávi na ISS aj moslimský pôstny mesiac ramadán, ktorý začína o tri týždne. Pôst ale na obežnej dráhe nebude musieť dodržiavať. Pripomenul totiž, že nie je povinný pre všetkých. V jeho prípade by ho mohol oslabiť a ohroziť misiu.

Posádka lode Crew Dragon má na ISS vystriedať astronautov NASA Nicole Mannovú a Josha Cassada, Rusku Annu Kikinovú a Japonca Koičiho Wakata. Tí sú na ISS od vlaňajšieho októbra. Spolu s nimi tam sú ďalší traja astronauti, ktorých návrat na Zem sa skomplikoval kvôli poškodeniu lode Sojuz MS-22, ktorú zasiahol mikrometeorit. V nedeľu pre nich k ISS dorazila loď Sojuz MS-23, ktorá sa s nimi má na zemi vrátiť v septembri. Misia kozmonautov Sergeja Prokopjeva a Dmitrija Petelina a astronauta Franka Rubia sa tak predĺžia zo šiestich mesiacov na rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok