Znie to ako výmysel, no ľudia pritom naozaj trpia. Čo je syndróm cudzieho prízvuku a ako porucha vzniká?

ta3/Veronika Kužmová
5.3.2023 06:00

Predstavte si, že celý život žijete v Spojených štátoch a jedného dňa sa zobudíte s írskym, austrálskym alebo britským prízvukom. Pravdepodobne by ste si mysleli, že snívate alebo strácate rozum. Hoci to znie bizarne, syndróm cudzieho prízvuku, skratkou FAS, z anglických slov Foreign Accent Syndrome, je skutočná motorická porucha reči.

Znie to ako výmysel, no ľudia pritom naozaj trpia. Čo je syndróm cudzieho prízvuku a ako porucha vzniká?
Profimedia

Najčastejšou príčinou vzniku FAS je poškodenie mozgu, ktoré pramení z mŕtvice alebo traumatického poranenia mozgu, najmä ľavej hemisféry, ktorá je zodpovedná za jazyk a reč. Môže to byť však spôsobené aj psychickými stavmi, ktoré ovplyvňujú mozog, ako je schizofrénia alebo bipolárna porucha, aj keď je to pôvod vzniku tohto syndrómu len v menšine existujúcich prípadov.

Syndróm cudzieho prízvuku opísal prvýkrát už v roku 1907 francúzsky neurológ Pierre Marie, keď istý Parížan získal "alsaský" prízvuk. V priebehu nasledujúceho storočia lekári, neurológovia a výskumníci jazykov identifikovali desiatky podobných prípadov. V súčasnosti existuje niečo vyše stovky známych prípadov, najnovším je príbeh Američana s rakovinou, ktorého reč zrazu nabrala írsky prízvuk.

Jeden z prvých výskytov FAS bol hlásený v roku 1941, keď mladá Nórka začala rozprávať s nemeckým prízvukom po tom, čo bola zasiahnutá šrapnelom bomby počas druhej svetovej vojny. Miestni obyvatelia sa jej vyhýbali, pretože si mysleli, že je nacistická špiónka. Aj keď sama túžila po tom vrátiť sa k svojmu normálnemu prízvuku, nedokázala to. 

Dá sa to zvrátiť?

Prípad Američana s írskym prízvukom bol zaevidovaný ako prvý u pacienta s rakovinou. V skutočnosti však príčinou FAS nebola priamo táto diagnóza. Vedci sa domnievajú, že zmena hlasu bola spôsobená stavom nazývaným paraneoplastická neurologická porucha (PND), ku ktorej dochádza, keď imunitný systém pacientov s rakovinou napadne sval, nervy, miechu a iné časti mozgu.

Syndróm cudzieho prízvuku je častokrát trvalým stavom, no v niektorých prípadoch ho je možné zvrátiť pomocou logopedickej terapie. Zo 112 prípadov, ktoré boli pozorované v štúdii z roku 2019, asi 7 z 10 prípadov bolo spôsobených mozgovou príhodou a približne 20 % z nich uviedlo, že sa ich akcenty čiastočne vrátili "do normálu". Ak má však FAS korene v psychologickej príčine, odborníci tvrdia, že existuje väčšia šanca na návrat k normálnemu prízvuku.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok