EÚ chce dať miliardu eur na rýchle dodávky delostreleckej munície Ukrajine

ta3 čtk
1.3.2023 21:07

Európska únia chce dať jednu miliardu eur na rýchle dodávky delostreleckej munície Ukrajine. Píše to agentúra DPA, ktorá sa zoznámila s únijným zámerom. Únijná dotácia by mala pokryť až 90 percent nákladov na poskytnutie streliva kalibru 155 milimetrov. Delostrelectvo by malo zohrať kľúčovú úlohu v snahe ukrajinskej armády dobyť naspäť územia, ktoré teraz okupujú ruské sily.

EÚ chce dať miliardu eur na rýchle dodávky delostreleckej munície Ukrajine
TASR/AP (ilu)

S čiastkou jednej miliardy eur počíta návrh, ktorý budúci týždeň predloží na neformálnom zasadnutí ministrov obrany šéf únijnej diplomacie Josep Borrell. Peniaze z Európskeho mierového nástroja (EFP) majú poslúžiť na odovzdanie munície zo skladov členských krajín či na dodávky čerstvo vyrobených delostreleckých granátov.

Brusel tiež hovorí o potrebe spoločných nákupov členských krajín a posilnení výrobných kapacít munície na kontinente. Na to nedávno apeloval aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Niektoré členské štáty sa pritom už skôr vyslovili za výrazne vyššiu sumu, než s akou počíta Borrellov návrh. Napríklad Estónsko chcelo uvoľniť z EFP až štyri miliardy eur, čo by umožnilo nákup zhruba jedného milióna delostreleckých granátov kalibru 155 milimetrov, píše denník Le Monde.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok