Cestujúci, pozor. Menia sa cestovné poriadky, nadväznosť autobusov a vlakov sa zlepší

ta3 tasr
1.3.2023 17:18

Od nedele (5. 3.) vstúpi do platnosti pravidelná prvá zmena cestovného poriadku 2022/2023. Na Horehroní sa má zlepšiť nadväznosť autobusov a vlakov. V stredu o tom informoval hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč. Dopravca pripravil aj ďalšie zmeny.

IC
TASR/Maroš Černý

Z obcí hornej Nitry a Nitry do Bratislavy a pre spoje z Banskej Bystrice do Zvolena a späť má byť lepšia doprava. Vlaky na trati Bratislava - Nové Mesto - Prievidza budú zastavovať aj v stanici Partizánske zastávka, Veľké Bielice a Žabokreky nad Nitrou. Rýchlostný vlak bude v úseku Topoľčany - Prievidza zastavovať tak ako osobné vlaky.

Zmenia sa aj príchody a odchody všetkých vlakov na trati Prievidza - Topoľčany v intervale do piatich minút. ZSSK zaviedla nový vlak Urpín, ktorý bude premávať denne z Banskej Bystrice do Zvolena. Opačným smerom bude vedený počas nedieľ a vybraných dátumov.

Na trati Margecany - Banská Bystrica v úseku Brezno - Červená skala - Nálepkovo dôjde k časovým posunom z dôvodu lepšej prípojovosti na prímestskú autobusovú dopravu. Na trati Bratislava - Dunajská Streda - Komárno budú vybraté vlaky kategórie REX zastavovať aj v stanici Podunajské Biskupice.

Na trati Žilina - Poprad dôjde k predĺženiu trasy osobného vlaku, ktorý bude počas dní školského vyučovania premávať až do Liptovského Hrádku s príchodom o 6.31 h.

Zmeny v Bratislavskom kraji

Cestovné poriadky dopravcov v Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji (IDS BK) prejdú menšími zmenami. Týkať sa majú najmä prímestskej autobusovej dopravy (dopravca Arriva), niekoľko noviniek má priniesť aj vlaková doprava. Zmeny začnú platiť od nedele (5. 3.). Informovala o tom Eva Vozárová, hovorkyňa Bratislavskej integrovanej dopravy (BID) ako koordinátora integrovaného dopravného systému.

"Vďaka úpravám cestovných poriadkov v regionálnej autobusovej doprave sa od najbližšej nedele zlepší cestovanie školákom, v prestupných uzloch príde k vylepšeniu nadväzností, pribudnú nové spoje aj nové zastávky," skonštatovala Vozárová.

K posunom časov v odchodoch školských spojov príde na linke 277, ktorá obsluhuje školy v Malackách a Lakšárskej Novej Vsi a na linke 239 bude posunutý nadväzný spoj k vlaku, ktorý premáva zo železničnej stanice v Plaveckom Štvrtku smerom do Bratislavy. Na linke 529 pribudne nový školský spoj Pezinok – Viničné a na linke 628 bude pribudne nová konečná zastávka v Chorvátskom Grobe.

Cestovanie sa má zlepšiť aj školákom z okolia Senca. Na linke 622 bude nový školský spoj pre dochádzku na školy v Bernolákove a Bratislave, na linke 729 príde k posunu odchodov školských spojov obsluhujúcich školy v Senci a Tomášove.

Nadväznosti spojov sa majú zlepšiť aj cestujúcim na Záhorí. Týkať sa majú liniek 239 a 277. Zavedený bude tiež nový priamy pár spojov pre zlepšenie spojenia Modry s časťou Harmónia i so Šenkvicami. Obnovená bude tiež obsluha mestskej časti Svätý Martin v Senci. V rámci kraja pribudne zároveň niekoľko nových zastávok. K menším zmenám, zväčša k drobným časovým posunom, príde aj na linkách 219, 525 a 527.

Na linke R60 pridá vlakový dopravca ZSSK v pracovné dni nový ranný vlak REX 1861 z Bratislavy do Galanty. Na linke R70 budú regionálne expresy po novom zastavovať aj v ŽST Podunajské Biskupice.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok