Rusko ako agresor musí urobiť prvý krok k mieru, uviedol Scholz. Má stiahnuť vojská z Ukrajiny

ta3 čtk
1.3.2023 17:49

Rusko ako agresor musí urobiť prvý krok k mieru, a to stiahnuť vojakov z Ukrajiny. V stredu to po rokovaní s lotyšským premiérom Krišjánisom Kariňšom vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz.

Sľúbil tiež, že Nemecko urobí všetko, aby ukrajinská armáda mala zbrane a muníciu pre svoju obranu. Karinš novinárom povedal, že jednota Západu v podpore Ukrajiny naďalej trvá a nič neukazuje, že by sa to mohlo zmeniť.

"Rusko je krajina, ktorá zaútočila, preto musí prvé podniknúť kroky k mieru, a to stiahnuť svoje jednotky," povedal Scholz. Zopakoval, že nemecká podpora Ukrajine bude trvať, kým to bude potrebné. Rovnaký názor mal aj Karinš.

"O podporu nemám strach. V USA, v Nemecku av Európskej únii nič nenasvedčuje tomu, že by sa to malo zmeniť," odpovedal Kariňš na otázku, či sa neobáva možné zmeny postoja Západu. Ten doteraz jednotne stojí za Ukrajinou.

Karinš povedal, že podporovaním Ukrajiny sa západné štáty tiež stavajú za svoje hodnoty. "Nesmieme pripustiť, aby nad zásadami právneho štátu zvíťazilo právo silnejšieho," povedal. Poznamenal, že svet je v tomto prípade čiernobiely, pretože Rusko je jasným útočníkom. "Na Západe vidíme jediného agresora, a tým je Rusko, ktoré Ukrajinu napadlo," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok