Pýtali sme sa Sloveniek na skúsenosti so sexuálnym obťažovaním na pracovisku

ta3/Alžbeta Múcsková
8.3.2023 00:00

O sexuálnom obťažovaní sa hovorí vo veľkom iba v prípadoch, keď je páchateľom niekto známy a udalosť medializovaná. Ženy sa s ním však stretávajú frekventovane. Vláda či parlament sa touto problematikou nezaoberajú a v zákone sa mu venuje iba jeden bod. Mnohé prípady sexuálneho obťažovania tak ostávajú umlčané.

Pýtali sme sa Sloveniek na skúsenosti so sexuálnym obťažovaním na pracovisku
Profimedia

Svetové a slovenské štatistiky

Podľa analýzy vzorky vyše 70-tisíc respondentov z 36 krajín Európy, ktorú v roku 2021 realizoval Eurofound, sa ženy vo veku 18 až 34 rokov stretávajú so sexuálnym obťažovaním takmer štyrikrát častejšie než muži v rovnakej vekovej kategórii. Okrem toho sa častejšie stretávajú aj s vyhrážkami, verbálnym napadnutím, násilím i šikanou. Najviac obetí sa nachádza v lekárskej sfére. So sexuálnym obťažovaním na pracovisku sa stretlo celkovo 9,7 percent opýtaných žien a 2,8 percent mužov. 

Podľa prieskumu Agentúry pre ľudské práva z roku 2014 sa so sexuálnym obťažovaním stretla takmer tretina slovenských žien. Zaradili doň nemiestne obnažovanie sa, dotýkanie sa, e-maily a SMS správy so sexuálnym obsahom a mnoho ďalších faktorov, ktoré by mohli na pracovisku pôsobiť urážlivo. 

Prieskum tiež ukázal, že v závislosti od množstva jednotlivých foriem sexuálneho obťažovania, približne 83 až 102 miliónov žien (45 % až 55 % žien) v Európskej únii zažilo sexuálne obťažovanie od dovŕšenia veku 15 rokov. Z nich 32 % označilo ako páchateľa osobu z pracoviska.

Nejde o sex, ide o moc

"Sexuálne obťažovanie nie je o sexe, ale o moci," uviedla na konferencii TED autorka bestsellerov, rečníčka a medzinárodne uznávaná priekopníčka za práva žien na pracovisku Gretchen Carlsonová. V príhovore predstavila štatistiku, podľa ktorej je každá tretia žena sexuálne obťažovaná na pracovisku, pričom v 71 % prípadov ho nenahlásia.

To, že ženy o svojich skúsenostiach mlčia, pripisuje tomu, že sa boja o svoju povesť a zamestnanie. Uviedla nejeden prípad, pri ktorom firma či prevádzka označila obeť za problémovú zamestnankyňu alebo jej rovno dala výpoveď. Sexuálne obťažovanie pri tom môže mať viaceré následky, ktoré negatívne ovplyvnia najmä mentálne zdravie obetí.

Spomenula taktiež mýty, s ktorými sa obete musia po nahlásení sexuálneho obťažovania vysporiadať. Medzi nimi sú domnienky, že ženy môžu hocikedy také pracovné prostredie opustiť, že je to ich vina, že si vymýšľajú alebo že o tom rozprávajú len pre peniaze či slávu. "Ženy však chcú iba bezpečné a prívetivé pracovné prostredie bez obáv zo sexuálneho obťažovania," uzavrela.

Anketa

Stretli ste sa na pracovisku so sexuálnym obťažovaním?

áno
- %
nie
- %
Celkovo hlasov: 6
Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok