FOTO: V Žiline sa vykoľajil medzištátny vlak smerujúci do Košíc, doprava je zastavená

ta3 TASR
1.3.2023 12:01

Na železničnej stanici v Žiline sa vykoľajil vlak SuperCity Pendolino smerujúci z Prahy do Košíc. Železničná doprava na trase Žilina - Čadca je aktuálne zastavená, premáva náhradná autobusová doprava. Potvrdila to hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Ria Feik Achbergerová.

"Momentálne sú na mieste zamestnanci ŽSR, ktorí zisťujú rozsah nehodovej udalosti," dodala hovorkyňa. Pri udalosti sa nikto nezranil, uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč. "Asi 150 cestujúcich využilo vlak Ex605 do Košíc. Presná príčina udalosti sa vyšetruje, pravdepodobne prišlo k chybe na výhybke," podotkol.

Kováč vysvetlil, že k vykoľajeniu predného podvozku prvého vozňa súpravy vlaku došlo pri prejazde výhybkou v nízkej rýchlosti 30 až 40 kilometrov za hodinu na vjazde do Žiliny v smere od Čadce.

Vykoľajenie vlaku v Žiline obmedzilo podľa informácií ZSSK vlakovú dopravu aj smerom z a do Česka. Odrieknutý v úseku Čadca – Žilina bol napríklad vlak smerujúci z Prahy do Žiliny či vlak, ktorý smeroval opačne, zo Žiliny do Prahy.

Dychová skúška u rušňovodiča bola negatívna. Na sociálnej sieti o tom informovala žilinská krajská polícia. "Na mieste vykonávame prvotné procesné úkony," doplnili policajti.

Pracuje sa na sprejazdnení trasy

Na čo najskoršom sprejazdnení železničnej trasy medzi Čadcou a Žilinou, kde sa dopoludnia vykoľajil vlak, sa intenzívne pracuje. Uviedla to Achbergerová. Aktuálne je podľa jej slov v prevádzke variantná cesta na Čadcu, v niektorých úsekoch pretrváva náhradná autobusová doprava. 

"Momentálne sú meškania na dotknutých trasách v rozmedzí 20 až 30 minút, preto poprosíme cestujúcu verejnosť o zhovievavosť. Od rána sú na mieste zamestnanci ŽSR, ktorí zisťujú rozsah nehodovej udalosti a pracujú na čo najskoršom odstránení a sprejazdnení trasy," podotkla hovorkyňa.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok