Nórska polícia zasiahla proti demonštrantom, od ministerstva odniesla aj Gretu Thunbergovú

TA3 ČTK
1.3.2023 11:43

Nórska polícia v stredu zasiahla proti demonštrantom, ktorí v metropole Osla blokujú vstup do niekoľkých vládnych úradov, a od ministerstva financií odniesla okrem iného známu švédsku ekologickú aktivistku Gretu Thunbergovú. Informovala o tom nórska televízia NRK.

Demonštranti, medzi ktorými je mnoho zástupcov pôvodných obyvateľov, požadujú odstránenie veterných turbín z pastvín, ktoré tradične využívajú domorodí chovatelia sobov Samovia. Nórsky najvyšší súd v roku 2021 rozhodol, že dve veterné elektrárne so 151 turbínami postavené v oblasti Fosen v centrálnej časti krajiny podľa medzinárodných dohovorov porušujú práva Sámov. O 16 mesiacov neskôr sú ale veterné turbíny stojace neďaleko Trondheimu stále v prevádzke.

V predchádzajúcich dňoch demonštranti bránili v prístupe do budovy nórskeho ministerstva energetiky, kde sídli aj ministerstvo dopravy a ministerstvo pre záležitosti rodiny, aj do sídla ministerstva financií. Svoj protest rozšírili aj na ministerstvo hospodárstva a ministerstvo pre životné prostredie. Vyhlasujú, že sú pripravení ochromiť celý štát. Pokračujúce demonštrácie prinútili ministra energetiky Terjeho Aaslanda zrušiť oficiálnu návštevu Británie.

Podľa televízie NRK v stredu policajti najprv sediacich demonštrantov vyzvali, aby dobrovoľne odišli, tí ale nereagovali. Polícia potom začala protestujúcich od ministerstva financií odnášať, zatiaľ čo ostatní demonštranti skandovali. Odnesená bola aj Thunbergová, ktorá pred ministerstvom sedela so sámskou vlajkou v ruke. Mladá Švédka, ktorá je hlasnou zástankyňou ukončenia svetovej závislosti na energii z uhlia, svoju prítomnosť na demonštrácii zdôvodnila tým, že prechod na zelenú energiu nemôže byť na úkor práv pôvodných obyvateľov.

Pastieri sobov tvrdia, že pohľad na obrie stroje a hluk, ktorý vydávajú, desia ich zvieratá, a tie nie sú ochotné sa na tradičné zimné pastviny v oblasti Fosenu vydávať. Samovia tak musia v zime užívať pre zvieratá suché krmivo, čo je v rozpore s ich tradíciami a porušuje to právo na udržiavanie sámskej kultúry. Veterný park v oblasti Fosenu, ktorý je podľa Reuters najväčším pevninským veterným parkom v Európe, pozostáva zo šiestich elektrární, ktoré sú schopné vyrábať cez 1000 megawattov elektriny. Výstavba parku zdvojnásobila kapacitu veterných elektrární v Nórsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok