Končí sa jedna éra, v NHL sa upiekol megatrejd. Kane zamieril do Madison Square Garden

TA3 TASR
1.3.2023 07:35

Americký hokejový útočník Patrick Kane po 16 rokoch skončil v Chicagu Blackhawks a zamieril do New Yorku Rangers. "Jazdci" za neho obetovali dva draftové výbery a časť Kaneovho platu preberie Arizona Coyotes.

Kane strávil v Chicagu celú doterajšiu kariéru, no po konci sezóny 2022/2023 sa mu skončí osemročná zmluva a môže sa stať neobmedzeným voľným hráčom. Už počas sezóny zámorské médiá predpokladali jeho odchod v závere prestupového obdobia. Blackhawks získali za jednu z najväčších hviezd svojej histórie dva draftové výbery. Chicago dostalo výber v druhom kole draftu v roku 2023, ktorý sa však v prípade postupu Rangers do finále Východnej konferencie môže zmeniť na výber v prvom kole v rokoch 2024 alebo 2025. 

Okrem toho získalo aj výber v 4. kole draftu 2023. Rangers však už nemali dostatok priestoru pod platovým stropom na Kaneov plat 10,5 milióna dolárov a tak sa do transakcie zapojil aj tretí tím, ktorý preberie časť kontraktu. Podľa ESPN je ním Arizona Coyotes. Kane odohral v prebiehajúcej sezóne 2022/2023 54 zápasov, v ktorých dosiahol 16 gólov a 29 asistencií. V základnej časti NHL doteraz odohral 1161 zápasov, v ktorých strelil 446 gólov a pridal 779 asistencií. Pre NY Rangers je to v závere prestupového obdobia druhá významná posila. Nedávno angažovali aj ruského útočníka Vladimira Tarasenka zo St. Louis Blues.

Kane bol súčasťou od roku 2007

Kane bol súčasť organizácie Blackhawks od roku 2007, keď ho klub získal ako celkovú jednotku draftu. Od úvodu svojho pôsobenia napĺňal vysoké očakávania. Od začiatku si získal miesto v prvom tíme, klub ho nikdy neposlal na farmu a po nováčikovskej sezóne 2007/2008, v ktorej nazbieral 72 kanadských bodov (21+52), dostal Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika súťaže. Do NHL vstúpil v rovnakom roku ako trojka draftu 2006 Jonathan Toews, s ktorým vytvorili v Chicagu ofenzívny základ úspešného mužstva, ktoré v rokoch 2010, 2013 a 2015 triumfovalo v Stanleyho pohári.  

Vo všetkých troch prípadoch pri tom bol aj slovenský útočník Marián Hossa, po jednom z týchto triumfov zažili aj Tomáš Kopecký a Michal Handzuš. Pamätný je najmä jeho víťazný gól v predĺžení šiesteho finálového zápasu v roku 2010 proti Philadelphii, ktorý musel odobriť až videorozhodca. Zároveň ním ukončil čakanie Mariána Hossu na triumf v Stanleyho pohári, po tom, čo v dvoch predošlých sezónach prehral vo finále.

Kane patrí k najúspešnejším hráčom svojej éry. Popri troch prvenstvách v Stanleyho pohári získal aj viacero individuálnych cien. Najprestížnejšiu Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča NHL dostal v roku 2016. V rovnakom roku získal aj trofej Arta Rossa pre najproduktívnejšieho hráča základnej časti a trofej Teda Lidsayho pre najužitočnejšieho hráča súťaže na základe hlasovania hráčskej asociácie. Po triumfe v Stanleyho pohári v roku 2013 dostal cenu Conna Smythea pre najužitočnejšieho hráča play off. Dvakrát prekonal stobodovú hranicu, trikrát sa dostal do prvého All star tímu súťaže.

Chicago je v prestavbe

Podľa zámorských médií sa jeho odchod z Chicaga dal očakávať nielen vzhľadom na končiacu zmluvu, ale najmä po predsezónnych krokoch vedenia klubu. Manažment Blackhawks rozbehol prestavbu kádra, z ktorého odišlo viacero skúsenejších hráčov. Tím opustili Alex DeBrincat aj Kirby Dach. "Nebudem klamať, je to iná sezóna. Keď idete do posledného roku zmluvy a okolo vás sa točí toľko premenných, tak je ťažké vypustiť to z hlavy," uviedol pred sezónou pre The Athletic.

Z Chicaga sa stal jeden z najslabších tímov súťaže, v čase Kaneovho odchodu mali Blackhawks druhý najnižší počet bodov v celej NHL (pred Columbusom). Napriek trom triumfom v Stanleyho pohári sa Kane dávnejšie vyjadril, že pri prípadnej zmene pôsobiska bude preferovať tím s najvyššími ambíciami. V novom pôsobisku sa stretne aj Artemijom Panarinom, s ktorým dve sezóny tvoril produktívnu dvojicu v Chicagu. Rangers, ku ktorým v lete prišiel aj slovenský brankár Jaroslav Halák, sa dlhodobo prezentujú cieľom získať Stanleyho pohár. Klub ho doteraz vyhral štyrikrát, zatiaľ naposledy pred 29 rokmi - v roku 1994.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok