Hirman bol na stretnutí v Štokholme. Riešil otázky tranzitu ropy a plynu aj jadrovej energie

ta3 TASR
28.2.2023 13:03

Ukrajina je Slovensku blízka okrem iného aj z dôvodu intenzívneho prepojenia v oblasti energetiky. Na stretnutí v Štokholme s ukrajinským ministrom pre energetiku Hermanom Haluščenkom to skonštatoval dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman.

Za vysoké zálohy na elektrinu je zodpovedné bývalé vedenie ministerstva
TASR - Pavel Neubauer

S ukrajinským kolegom rokoval najmä o spoločnej spolupráci v oblasti energetiky, tranzite zemného plynu a ropy a exporte ropných produktov na Ukrajinu. Informovala o tom hovorkyňa rezortu hospodárstva Mária Pavlusík.

"Ukrajina nám je však veľmi blízka i vďaka intenzívnemu prepojeniu v oblasti energetiky. Z tohto hľadiska bude ministerstvo hospodárstva Ukrajine maximálne nápomocné pri obnove a prehĺbení začlenenia ukrajinskej energetiky a hospodárstva do spoločného trhu Európskej únie," uviedol Hirman.  

Ministri rokovali aj o tranzite ruského zemného plynu, ktorý smerom na Slovensko prúdi cez územie Ukrajiny. Dôležitá je medzi Slovenskom a Ukrajinou aj spolupráca v oblasti jadra a jadrovej energetiky, a to najmä z dôvodu potreby diverzifikácie zdrojov paliva. 

Ukrajinský minister Hirmana informoval o stave energetickej sústavy na území Ukrajiny. Tá je podľa neho aktuálne vzhľadom na prebiehajúce boje v krajine a po opakovaných útokoch zameraných na zničenie jej kritickej infraštruktúry v stabilizovanom stave.

Slovensko má s Ukrajinou prepojenú prenosovú sieť elektriny a v hre je vývoz palív vyrobených v rafinérii Slovnaft z ruskej ropy späť na Ukrajinu.  

Jadrová energia

Bez cenovo a fyzicky dostupnej elektriny nebudeme schopní udržať a rozvíjať európsku priemyselnú základňu, vrátane inovatívnych závodov, ako sú továrne na batérie do elektrických áut. Počas stretnutí Rady ministrov EÚ pre dopravu, telekomunikácie a energetiku v Štokholme to uviedol Hirman. Bez jadrovej energie sa podľa neho nezaobídeme. V utorok o tom informovala hovorkyňa rezortu Mária Pavlusík.

Ministri zdôraznili potrebu posilňovania spolupráce v oblasti jadrovej energie vo viacerých oblastiach. Dôležité je podľa nich vzdelávanie potrebné na rozvoj jadrovej energetiky, spoločné tréningové programy, ako i výmena skúseností. Nevyhnutná je aj diverzifikácia dodávok jadrového paliva.

Hirman využil rokovanie vo Švédsku aj na návštevu výrobného závodu jadrového paliva spoločnosti Westinghouse, ktorý má licencie na výrobu troch druhov jadrového paliva. Spoločnosť ministrovi predstavila proces výroby jadrového paliva pre reaktory typu VVER 440, ktoré využíva aj Slovensko. "Predmetom diskusie bola aj možnosť dodávok jadrového paliva pre jadrové reaktory na Slovensku," dodala Pavlusík. Slovensko doposiaľ využíva jadrové palivo ruskej výroby od spoločnosti TVEL.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok