Očakávaná polárna žiara Slovákov sklamala. Šanca na jej výskyt z utorka na stredu je malá

ta3
28.2.2023 11:40

Niektorých sklamala, iným sa, hoci len nakrátko, ukázala. Polárna žiara sa v našich končinách vyskytuje len sporadicky. Je to však nádherný úkaz, ktorý by mal dostať šancu vidieť každý. O polárnej žiare sme sa zhovárali s Jánom Svoreňom, odborným pracovníkom Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied v Starej Lesnej.

Očakávaná polárna žiara Slovákov sklamala. Šanca na jej výskyt z utorka na stredu je malá
TASR/DPA

Noc z pondelka na utorok bola plná očakávaní. Máte poznatky o tom, či bolo polárnu žiaru na Slovensku vidieť?

Bolo ju vidieť z nedele na pondelok. Túto noc však zatiaľ nemám o tom informácie. Polárna žiara sa objavila, avšak omnoho severnejšie, vznikli zábery z Kanady.

Budeme mať ešte v noci z utorka na stredu šancu vidieť polárnu žiaru?

Tá šanca je už malá. Erupcia Slnka, ktorá žiaru zapríčinila, sa objavila v sobotu a jej efekt už doznel. Všetko sa môže stať, je to iba predpoveď, no tá šanca je malá.

Čo vlastne je polárna žiara?

Polárna žiara je odozva našej atmosféry na deje na Slnku. Začína sa erupciou na Slnku, ktorá vychrlí do medziplanetárneho priestoru nabité častice. Ten však nevieme, kade pôjde, a preto nemáme istotu, že zasiahne zem. Oblak môže, no i nemusí v danom priestore trafiť Zem. Tie častice sa taktiež šíria rôznou rýchlosťou. Odozva tak môže trvať od 15 do 60 hodín. Vďaka tomu vieme predpovedať, že sa tá polárna žiara objaví. 

Keď elektricky nabité častice dorazia k zemi, tak zemská magnetosféra, ktorá nás chráni, ich odkloní po siločiarach k magnetickému pólu, ktorý je v blízkosti svetového pólu. Tam majú šancu preniknúť hlbšie, pretože tie siločiary sú kolmé na zemský povrch. Keď narážajú na atómy kyslíka a dusíka, tie zažiaria. Nabité častice zo Slnka nabudia atómy kyslíka a dusíka, do ktorých narážajú a vynesú ich na vyššie hladiny. Ony sa potom vrátia naspäť a pri tom vyžarujú to, čo my vnímame ako polárnu žiaru.

Celý rozhovor si môžete vypočuť nižšie:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok