Modrá koalícia bez Dzurindu. Som sklamaný a šokovaný, expremiérovi nerozumiem, reagoval Kollár

ta3
28.2.2023 10:57

Expremiér Mikuláš Dzurinda a jeho pripravovaná strana Modrí nevstupuje do Modrej koalície. Oznámil to vo svojom vyhlásení. Miroslav Kollár reagoval v utorok, že idú presne podľa memoranda a dohodnutého scenára spájania stredopravých politických síl.

"Nerozumiem postoju Mikuláša Dzurindu. Ak je to teda tak, ako dnes ohlásili médiá, pretože my sme od neho žiadne oficiálne oznámenie o jeho odchode z projektu Modrej koalície doteraz nedostali. My ideme presne podľa memoranda a dohodnutého scenára spájania stredopravých politických síl. Premenovali sme stranu, komunikujeme o stanovách a príprave snemu v marci. A rokujeme s ďalšími možnými politickými partnermi," vyjadril sa predseda strany Modrá Koalícia Miroslav Kollár.

S Dzurindom naposledy komunikoval v nedeľu 26. februára. Avizoval mu, že ich tento týždeň čaká spoločné stretnutie s ďalšími áčkovými politikmi (na najvyššej úrovni) o spájaní, aby skoordinovali ďalší postup. 

"Dnes večer (pozn. red. v utorok) nás čaká pracovné rokovanie s premiérom Hegerom o detailoch spolupráce, tento týždeň plánujeme predsedníctvo, na ktorom máme riešiť detaily zvolania snemu, keďže rokovania sa blížili do finále," povedal Kollár.

Je presvedčený, že len spoluprácou proeurópskych demokratov na jednej spoločnej kandidátke môže zabrániť prepadnutiu voličských hlasov a možnému zvratu v demokratickej a európskej budúcnosti Slovenska. "Preto budeme pokračovať v spoločných rokovaniach s cieľom pripraviť širokú kandidátku, ktorá dá ľuďom nádej na slušnú proeurópsku politiku a verím, že vo finále bude na palube tohto spájania aj sám Mikuláš Dzurinda," dodal Kollár.

Na Modrú koalíciu sme sa pýtali Miroslava Kollára v Žurnáli o 12.00.

Kollár pre ta3 v utorok potvrdil, že s Dzurindom nehovoril o jeho prekvapivom obrate, nekontaktovali sa. "Kroku nerozumiem, hádže flintu do žita a ide samostatným postupom," uviedol s tým, že ak nemajú prepadnúť hlasy, proeurópske strany by mali ísť spoločne. Zároveň netuší, či to je definitívne z Dzurindovej strany.

Dzurinda vidí problém v sneme

Mikuláš Dzurinda vo vyhlásení za Prípravný výbor Modrí-Európska ľudová strana uviedol, že o Modrej koalícii, ktorá svoj vznik oznámila pred mesiacom, nepočuť, lebo strana Spolu-OD nie je schopná alebo ochotná urobiť zlučovací snem. Spolu a prípravný výbor Modrí-Európska ľudová strana pod vedením Dzurindu sa k takému snemu zaviazali v spoločnom memorande. Dzurindovi Modrí sa preto vracajú k ich pôvodným aktivitám, majú ďalej záujem o konštruktívnu spoluprácu s ideovo a programovo blízkymi stranami. Ale nie sú účastníkom žiadnych diskusií o novom "pravicovom subjekte".

Pripomína, že prípravný výbor podpísal so šéfom Spolu Kollárom memorandum o spolupráci 23. januára, ktoré malo viesť k založeniu spoločnej politickej platformy. Tá mala združovať subjekty najmä na báze Európskej ľudovej strany a mala byť otvorená pre nových záujemcov o politiku. Prílohou memoranda sú aj Základné princípy a Kľúč nominácií do orgánov budúcej zjednotenej strany.

"Na návrh nás, Modrých, dostala táto platforma názov Modrá koalícia," dopĺňa Dzurinda. Strana Spolu sa premenovala na Modrú koalíciu a verejnosti sa predstavila 27. januára. "Od tohto momentu naše verejné účinkovanie ustalo a médiá i časť verejnosti sa oprávnene pýtajú, prečo. Dôvod je prostý, strana Spolu-OD (pod novým názvom Modrá koalícia) nie je schopná alebo ochotná realizovať zlučovací snem tak, ako to memorandum o našej spolupráci definuje. Termín snemu, ktorý bol pôvodne zvolaný na 12. februára, strana Spolu-OD (Modrá koalícia) jednostranne zrušila a nový termín nám doteraz nie je známy," vysvetlil Dzurinda.

Zdôraznil, že Modrí sa dnešným dňom (28. februára) vracajú k ich pôvodným aktivitám. "Chceme byť prítomní v slovenskom politickom diskurze, budeme prichádzať s riešeniami pálčivých problémov Slovenska. Máme aj ďalej záujem o konštruktívnu spoluprácu s ideovo a programovo blízkymi stranami. Nie sme však účastníkom žiadnych diskusií o novom 'pravicovom subjekte', ani o týchto diskusiách nemáme informácie," zdôraznil expremiér.

Dzurindovi Modrí sú presvedčení, že "Slovensko potrebuje novú víziu, novú energiu, ale aj novú politiku, ktorá prinesie menej chaosu a viac nádeje a perspektívy a ktorá bude zameraná oveľa viac na každodenné problémy ľudí, než na udržanie si individuálnych pozícií aktérov súčasnej politiky".

Čo na to politológ?

Ako pre ta3 uviedol politológ Radoslav Štefančík, Dzurinda sa podľa neho "čísel" (pozn. red. prieskumov preferencií) nezľakol. Zároveň ho však prekvapilo jeho rozhodnutie, v minulosti niečo také nerobil. Je ťažké predpokladať, komu tento krok ublíži. 

Na druhej strane si nie je istý, či by hlavnou tvárou strany mal byť práve Dzurinda, ktorému napriek dobrým rozhodnutiam o vstupe do EÚ a NATO, mohli uškodiť rôzne škandály. "Od strán sa neočakávalo, že vyhrajú voľby, skôr, či sa dostanú do parlamentu," uzavrel Štefančík.

Celý rozhovor s politológom Radoslavom Štefančíkom si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok