Krištáľové krídlo ocení významné osobnosti Slovenska za rok 2022 už 4. marca

ta3
28.2.2023 09:04

Už len niekoľko dní nás delí od slávnostného vyhlásenia laureátov 26. ročníka Krištáľového krídla. Prestížne ocenenia sa budú udeľovať 4. marca v Slovenskom národnom divadle v Bratislave a galavečer v priamom prenose odvysiela RTVS na Jednotke.

Krištáľové krídlo ocení významné osobnosti Slovenska za rok 2022 už 4. marca
Krištáľové krídlo

Hlavnými hviezdami programu budú nominované osobnosti  – lekári, vedci, manažéri, filantropi, umelci a športovci, ktoré v roku 2022 dosiahli vo svojom odbore mimoriadny úspech alebo podali výnimočný výkon. Spomedzi nich spoznáme laureátov Krištáľového krídla za rok 2022. 

"Náš galavečer bude plný pozitívnych emócií a príbehov výnimočných Slovákov, ktorí sú na Krištáľové krídlo nominovaní. Verím, že verejnosti opäť potvrdíme, že medzi nami žije stále dosť nadaných, tvorivých a uznávaných profesionálov, na ktorých môžeme byť hrdí a ktorí robia dobré meno našej krajine," hovorí Katarína Srkala, výkonná riaditeľka Krištáľového krídla.

Mimoriadna cena pre umelca aj manažéra

Mimoriadnu cenu, ktorú Veľká porota udeľuje za celoživotné dielo, úspech v zahraničí alebo iný výrazný počin, si za rok 2022 prevezmú dve osobnosti – jedna je z oblasti umenia a druhá z hospodárstva. Konkrétne mená sa dozvieme až počas galavečera 4. marca.

Členmi Veľkej poroty sú predsedovia odborných porôt pre jednotlivé kategórie a vedie ju Ing. Ján Bilinský, predseda predstavenstva COOP Jednota Slovensko, ktorý rozhodovanie o mimoriadnom ocenení označil za náročné.

"V tomto roku sme to nemali vôbec jednoduché, posudzovali sme totiž až 40 návrhov, ktoré sme získali od porotcov i širokej verejnosti počas nominačnej kampane. Bolo medzi nimi mnoho významných mien, ktoré si našu pozornosť určite zaslúžia a Veľká  porota dospela napokon k rozhodnutiu, že za rok 2022 ocení dve osobnosti."

Krištáľové krídlo Krištáľové krídlo

Posolstvo poroty Medicína a veda

Odborná porota pre kategóriu Medicína a veda vybrala v tomto roku do trojice nominovaných okrem geológa a lekára aj odborníčku z oblasti starostlivosti o duševné zdravie. Ako konštatuje člen poroty Ing. Richard Strapko – predseda predstavenstva a generálny riaditeľ VšZP, nie je to náhoda, pretože duševné zdravie Slovákov sa z roka na rok alarmujúco zhoršuje.

"Musím, žiaľ,  aj z pohľadu Všeobecnej zdravotnej poisťovne potvrdiť, že v posledných rokoch výrazne narastá počet pacientov s rôznymi psychickými ťažkosťami, ktorí potrebujú odbornú pomoc. Je najvyšší čas venovať oveľa väčšiu pozornosť psychickému zdraviu slovenských pacientov, lebo napredovanie spoločnosti úzko súvisí s vnútorným prežívaním a psychickým zdravím jednotlivcov."

Profesorka Silvia Pastoreková, predsedníčka poroty, k tomu dodáva ďalší alarmujúci údaj, podľa ktorého sa neutešený trend dotýka aj najmladšej generácie, pretože každý rok pribúdajú vysoké počty detí s vážnymi psychickými poruchami. Posolstvo odbornej poroty pre kategóriu Medicína a veda je naliehavé a znie: "Problém zhoršujúceho sa duševného zdravia Slovákov musíme podchytiť teraz a neodkladne začať pracovať na tom, aby bola naša budúcnosť zdravá."

Moderátori a účinkujúci

Hostí a televíznych divákov prevedie galavečerom v Slovenskom národnom divadle štvorica známych a obľúbených televíznych tvárí: Marianna Ďurianová, Janette Štefánková, Karin Haydu a Simona Frantová. Na počesť významných osobností Slovenska vystúpi aj veľa úspešných umelcov. Program otvorí tanečná skupina Old School Brothers, svoje umenie predstaví aj tanečná hviezda Maša Machatsová, viacnásobná majsterka sveta a Európy v tanečných disciplínach "performing arts". 

Ďalej uvidíme Nelu Pociskovú, skupinu IMT Smile s hosťami a tiež sláčikové trio – Magdaléna Izakovičová, Oxana Gerchyová a Zuzana Heráková. V programe okrem toho vystúpia aj umelci, ktorí sú v tomto ročníku zároveň nominovaní na Krištáľové krídlo. Z kategórie Hudba to bude dirigent Gabriel Rovňák ml. so svojím Bratislavským chlapčenským zborom a z kategórie Populárna hudba Adam Ďurica, ktorý pre Krištáľové krídlo v premiére zaspieva svoju novú pieseň.

Sošky pre laureátov sú pripravené

Sošky Krištáľové krídlo, ktoré si aj v tomto roku prevezmú významné osobnosti Slovenska, sú  umeleckým dielom navrhnutým špeciálne pre laureátov prestížneho ocenenia. Autormi návrhu sú dvaja uznávaní umelci – akademický sochár Ján Ťapák a sklársky dizajnér Patrik Illo. Obaja sú pritom aj laureátmi Krištáľového krídla. 

"Cítil som sa poctený, keď ma organizátori oslovili s ideou vytvoriť novú verziu ceny Krištáľové krídlo. A som rád, že na návrhu som mohol spolupracovať práve so sklárskym dizajnérom Patrikom Illom, ktorý je špičkou v tomto odbore. Myslím, že sa nám spolu podarilo vytvoriť pekné dielo, ktoré symbolizuje hlavnú myšlienku Krištáľového krídla," hovorí sochár Ján Ťapák.

Soška má bronzovú platformu a platne, ktoré ju tvoria, symbolizujú, čo sprevádza človeka na jeho ceste za úspechom – dobrú základňu, stúpanie i stagnáciu a potom zasa stúpanie až po vytúžený vrchol. Úspech na vrchole symbolizuje číre krištáľové sklo a jeho čaro spočíva v tom, že Patrik Illo navrhuje pre každý ročník iný brus.

Soška Krištáľové krídlo

  • Váži 2 kilogramy, vysoká je 43 cm
  • Materiál: bronz a bezolovnaté krištáľové sklo
  • Umelecký návrh: akademický sochár Ján Ťapák a sklársky dizajnér Patrik Illo
  • O jej výrobu sa spolu s návrhármi každoročne postarajú majstri zlievari v považskobystrickej firme MEDEKO a majstri sklári v podniku RONA v Lednických Rovniach.

Nominovaní na Krištáľové krídlo za rok 2022

KATEGÓRIA - NOMINOVANÍ:

  • HUDBA: Janoska Ensemble, MgA. Gabriel Rovňák ml., PhD., Martin Valihora
  • POPULÁRNA HUDBA: Adam Ďurica, Kali (Koloman Magyary), Lash & Grey (Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý)
  • FILANTROPIA: Mgr. Eva Turáková, JUDr. Zuzana Stanová, PhDr. Martin Korčok, PhD.
  • HOSPODÁRSTVO: Ing. Ľubomír Harvánek, Ing. Zdeněk Březovják a Ján Koščo
  • MEDICÍNA A VEDA: PhDr. Jana Žemličková, PhD., MPH, doc. MUDr. Richard Imrich, DrSc., Mgr. Martin Števko, PhD.
  • VÝTVARNÉ UMENIE: Mgr. art. František Bohunický, doc. akad. soch. Milan Lukáč
  • ŠPORT: Zdeno Chára, Juraj Slafkovský, Monika Chochlíková
  • PUBLICISTIKA A LITERATÚRA: Mila Haugová, PhDr. Milan Kolcun, Dušan Taragel
  • DIVADLO A AUDIOVIZUÁLNE UMENIE: Judit Pecháček (Bárdos), Alexandra Grusková, Katarína Kerekesová
  • INOVÁCIE A STARTUPY: Mgr. Peter Kolesár, M. A., Ing. Rastislav Hlaváč, Ing. Peter Badík
  • MIMORIADNA CENA: Udelená bude dvom osobnostiam z oblasti hospodárstva a umenia
Všetky nominované osobnosti  stručne predstavené na:
 
Kompletné zloženie odborných porôt, ktoré vyberali nominácie nájdete na:

O Krištáľovom krídle

Ocenenie Krištáľové krídlo sa každoročne udeľuje významným osobnostiam Slovenska, ktoré dosiahli vo svojom odvetví mimoriadny úspech alebo podali výnimočný výkon. Ocenenie sa udeľuje od roku 1997 a tento rok prebieha jeho 26. ročník. 

Hlavnou myšlienkou Krištáľového krídla je objavovanie výnimočných ľudí a ich profesionálnych výkonov, ktoré si zaslúžia pozornosť verejnosti a úctu. Za štvrťstoročie svojej existencie Krištáľové krídlo ocenilo už 239 osobností, po skončení aktuálneho ročníka k nim pribudnú ďalší. Zakladateľkou a producentkou Krištáľového krídla je Mária Vaškovičová, jeho výkonnou riaditeľkou Katarína Srkala, garantkou a blízkou spolupracovníčkou Danka Barteková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok