Bieloruská polícia pátra po mužovi, ktorého podozrieva zo sabotáže. Mal zničiť ruské lietadlo

ta3 čtk
28.2.2023 07:12

Bieloruská polícia vyhlásila pátranie po mužovi, ktorého podozrieva z nedeľnej sabotáže na vojenskom letisku Mačuliščy pri Minsku, kde bolo podľa bieloruskej opozície poškodené ruské vojenské lietadlo včasnej výstrahy A-50. Po dvadsaťdeväťročnom Nikolajovi Švecovi, narodenom na Kryme, polícia pátra kvôli podozreniu "zo spáchania obzvlášť závažného zločinu" v Mačuliščy, uviedol opozičný server Zerkalo.

Bieloruská polícia pátra po mužovi, ktorého podozrieva zo sabotáže. Mal zničiť ruské lietadlo
Twitter/Valery Kavaleuski (ilustračná fotografia)

Ten tiež zverejnil snímky, ktoré polícia rozdávala autodopravcom a zdravotníkom "s prosbou o bdelosť". Až doteraz bieloruské úrady oficiálne nepotvrdili správy o útoku na ruské lietadlo. Keď redaktorka servera v úlohe "bdelej občianky" zavolala na policajné veliteľstvo v Homeli, potvrdili jej, že po dotyčnom sa naozaj pátra. Policajt sa hneď vypytoval, či podozrivého niekde videla. Odpovedala, že nevidela, ale bojí sa vyjsť na ulicu, keď tam môže byť taký zločinec.

"Nebojte sa, na ulicu môžete vyjsť, môžete žiť normálny život. Ale ak uvidíte niekoho podobného, zavolajte," odporučil strážca zákona. Aljaksandr Azarau, šéf opozičnej organizácie ByPol, ktorá združuje bývalých predstaviteľov bieloruských silových štruktúr, útok na ruské lietadlo už skôr pripísal bieloruským partizánom. Ale poprel, že by k nim Švec patril. "Túto osobu nepoznáme. Neviem, kto to je," povedal Zerkalu. Odhadol, že bieloruskí policajti dostali za úlohu vytypovať podozrivých, "ale bohvie, ako naň prišli".

"Možno náhodou šiel (Švec) po ulici a hneď je z neho podozrivý," vyhlásil. Lietadlo A-50 bolo v Bielorusku jediné. Zakaždým keď toto lietadlo vzlietlo, tak na Ukrajine vyhlasovali letecký poplach, pretože stroj koordinuje raketové údery bombardérov. "Koriguje činnosť všetkého letectva nepriateľa. Je to veľmi dôležité a drahé lietadlo," vyjadril sa predtým šéf ByPolu. Agentúra Reuters uviedla, že lietadlo dokáže sledovať súčasne až 60 cieľov.

Vzácny stroj

Lietadlo bolo podľa bieloruskej opozície zasiahnuté v nedeľu ráno na vojenskom letisku Mačuliščy pri Minsku. Azarau uviedol, že poškodenie je natoľko vážne, že stroj nie je prevádzkyschopný. Akciu na letisku podľa neho urobili bieloruskí partizáni z hnutia Peremoha (Víťazstvo) použitím dvoch dronov. Útok v ten istý deň na Twitteri privítala bieloruská opozičná vodkyňa Svjatlana Cichanovská.

Server BBC News vo svojom ruskojazyčnom vydaní tiež napísal, že lietadlo A-50 je vojenským cieľom veľkého významu a označil ho za "uši, oči a nervový systém" leteckého zoskupenia. Súdiac podľa informácií na sociálnych sieťach boli na leteckej základni okrem iného aj stíhačky MiG-31 a nákladné lietadlá Il-76, ktoré by však predstavovali ciele menšieho významu. Pokiaľ by sa zásah lietadla A-50 potvrdil, znamenalo by to, že útok bol dobre naplánovaný. Rusko má k dispozícii dohromady deväť sovietskych lietadiel A-50 a štyri stroje v modernizovanej verzii A-50U, dodal server. Iné zdroje uvádzajú šesť modernizovaných A-50U a tri pôvodné A-50 v službách ruského letectva, tri stroje v exportnej verzii zakúpila India.

Zásah ruského lietadla A-50 na bieloruskom letisku potvrdilo ukrajinské letectvo, napísal s odkazom na vyjadrenie hovorcu letectva Jurija Ihnata v štátnej televízii ukrajinský server Fokus. Kremeľ podľa Reuters odmietol vyjadrenie šéfa ByPolu komentovať. Minsk sa k poškodeniu lietadla na základni Mačuliščy podľa poľskej stanice Belsat zatiaľ nevyjadril.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok