Poľsko chce spolu s Európskou komisiou intenzívnejšie pátrať po unesených ukrajinských deťoch

ta3
27.2.2023 19:57

Poľsko v pondelok oznámilo, že spoločne s Európskou komisiou vyvíja iniciatívu zameranú na vypátranie ukrajinských detí, ktoré počas prebiehajúcej ruskej invázie na Ukrajinu uniesli na územie Ruska. Informujeme na základe správy denníka The Guardian.

Etiópia spoločne so Saudskou Arábiou prešetria streľbu na migrantov. Organizácia ukazuje na zločiny proti ľudskosti
TASR (ilustračné)

Poľský minister pre európske záležitosti Szymon Szynkowski vel Sęk uviedol, že cieľom iniciatívy je vypátrať nezvestné deti a zaistiť, aby bola voči osobám zodpovedným za ich únosy vyvodená zodpovednosť. "Miesto pobytu týchto detí nie je známe. Odhady sa líšia, avšak aj tie najzdržanlivejšie hovoria o prinajmenšom šiestich tisícoch zdokumentovaných prípadoch únosu detí," povedal.

Iniciatíva má podľa jeho slov zahŕňať vyšetrovanie zamerané na zhromažďovanie konkrétnych dôkazov a tiež vytvorenie mechanizmu, ktorý bude umožňovať riešenie tohto problému. Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ sa za túto inciatívu v mene Kyjeva poďakoval predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej aj poľskému premiérovi Mateuszovi Morawieckemu. "Musíme vrátiť unesené deti na Ukrajinu a potrestať Rusko za jeho zločiny," napísal na Twitteri.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v pondelok Rusko v súvislosti s únosmi detí obvinil z páchania genocídy. Na podujatí popri zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva označil tieto únosy za "pravdepodobne najrozsiahlejšiu nútenú deportáciu v moderných dejinách".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok