Kyjev navštívila americká ministerka financií Yellenová, potvrdila podporu USA

ta3 čtk
27.2.2023 18:53

Kyjev dnes nečakane navštívila americká ministerka financií Janet Yellenová, ktorá sa stretla s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a ďalšími predstaviteľmi krajiny. Potvrdila im podporu USA, informovala agentúra Reuters. Ukrajinský premiér Denys Šmyhal uviedol, že s Yellenovou rokoval o ďalších sankciách voči Rusku, ktoré Ukrajinu pred rokom vojensky napadlo, ao možnostiach "zabavenia mrazených ruských aktív a ich poskytnutia na obnovu Ukrajiny".

FED Janett Yellenová 1140 px (SITA/AP)
TASR

Yellenová novinárom povedala, že Rusko by malo znášať náklady na obnovu škôd spôsobených jeho inváziou na Ukrajinu. Stále však podľa ministerky existujú "významné právne prekážky" pre plné zabavenie aktív ruskej centrálnej banky vo výške 300 miliárd dolárov (približne 6,7 bilióna korún), ktorá bola zmrazená v dôsledku sankcií, napísal denník The Guardian. Yellenová podľa neho uviedla, že USA a ich spojenci preberajú stratégie, ako zaistiť, aby Rusko zaplatilo za ničivé následky vojny.

Americká ministerka financií v Kyjeve potvrdila podporu Spojených štátov Ukrajine. Podobné uistenie pred týždňom poskytol krajine pri návšteve ukrajinskej metropoly americký prezident Joe Biden. "Amerika bude stáť na strane Ukrajiny tak dlho, ako bude treba," povedala Yellenová v sídle ukrajinskej vlády premiérovi Šmyhalovi.

Yellenová Kyjev navštívila pri ceste do Washingtonu zo zasadnutia ministrov financií skupiny popredných ekonomík sveta G20 v indickom Béngalúre, kde okrem iného vyzývala k väčšej hospodárskej pomoci Ukrajine.

Spojené štáty od začiatku ruskej invázie poskytli Ukrajine vyše 13 miliárd dolárov v rámci hospodárskej a rozpočtovej podpory, ďalšie miliardy Washington podľa Reuters Kyjevu pošle do konca septembra. Americký Kongres v decembri schválil zhruba 45 miliárd dolárov na vojenskú, hospodársku a humanitárnu pomoc Ukrajine a štátom NATO, ktoré jej pomáhajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok