Sunak o dohode s EÚ: Začiatok novej kapitoly

ta3 tasr
27.2.2023 17:33

Nová dohoda o vyriešení obchodného sporu týkajúceho sa Severného Írska, ktorý viedli po brexite Británia a EÚ, je začiatkom novej kapitoly vo vzťahoch. Uviedli to v pondelok britský premiér Rishi Sunak a predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Informuje webová stránka Sky News.

Sunak o dohode s EÚ: Začiatok novej kapitoly
TASR/AP

"Dosiahli sme rozhodujúci prelom," povedal Sunak na spoločnej tlačovej konferencii s von der Leyenovou. "Je to začiatok novej kapitoly v našich vzájomných vzťahoch," pokračoval britský premiér. Oznámil, že pôvodný tzv. severoírsky protokol je zmenený a nová dohoda nesie názov windsorský rámec (Windsor Framework).

"Dnešná dohoda je o zachovaní krehkej rovnováhy a načrtnutí novej cesty vpred pre obyvateľov Severného Írska," dodal Sunak. Pripomenul, že rokovania neboli vždy jednoduché a vyjadril poďakovanie von der Leyenovej.

Pondelňajšia dohoda podľa premiéra zabezpečí hladký presun tovaru v rámci krajiny. Potraviny z Anglicka, Škótska a Walesu budú dostupné aj na regáloch supermarketov v Severnom Írsku. Dohoda tiež podľa premiéra chráni miesto Severného Írska v rámci Spojeného kráľovstva.

Von der Leyenová vyjadrila spokojnosť s dosiahnutím dohody, ktorá umožní začať "novú kapitolu". Dohoda podľa jej slov vedie k "pevnejšiemu vzťahu medzi Britániou a EÚ" a prinesie dlhotrvajúce riešenie pre ľudí a podniky v Severnom Írsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok