Zastropovanie cien elektriny by výrazne upokojilo situáciu, hovorí zástupca ZSSK Cargo

ta3
27.2.2023 17:04

Nikto nechce stáť v zápchach. Nákladná doprava by sa mala presúvať na železnicu, hovorí podpredseda predstavenstva slovenského Carga Jaroslav Daniška.

Zastropovanie cien elektriny by výrazne upokojilo situáciu, hovorí zástupca ZSSK Cargo
TASR/Milan Kapusta (ilustračné)

Práve teraz je to rok od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Malo to významný vplyv na železničný trh. Ako situáciu hodnotíte z hľadiska ročnej perspektívy? 

Vplyv bol značný. Dopravné trasy z východu, vybudované v priebehu rokov, sa zmenili. Niektoré z nich zmizli, iné boli presmerované mimo Ukrajiny a následne aj Slovenska. Na druhej strane však vznikli aj nové tovarové toky, hlavne v smere západ - východ. Obrovský nárast prepráv nastal cez európske prístavy – poľské, čiernomorské a jadranské, ktoré sa stali kľúčovými uzlami pre prepravu tovaru do strednej Európy.

Druhým faktorom sú prudko rastúce náklady. Jedným z najvýznamnejších je zvýšenie ceny elektriny. V celej Európe vzrástli jej ceny v priemere o 90 percent. Tieto náklady sa prirodzene premietajú do výslednej ceny železničnej prepravy. 

Niektoré krajiny, ako napríklad Česká republika alebo Nemecko, sa rozhodli zastropovať cenu elektriny pre železnice. Je to správna vec?

Pre ďalšie fungovanie železničnej dopravy je nevyhnutná stabilizácia nákladov na primeranej úrovni. Je to jediný spôsob, ako konkurovať napríklad kamiónovej doprave, kde zvýšenie nákladov nebolo ani zďaleka také dramatické. Bohužiaľ, trakčná energia pre železničný sektor nie je na Slovensku účinne zastropovaná a náklady sme nútení preniesť na našich zákazníkov. Nehovoriac, že výslednú cenu trakčnej elektrickej energie sa dozvieme až v nasledujúcom mesiaci po uskutočnení samotnej prepravy.

Zastropovanie ceny elektrickej energie by výrazne upokojilo situáciu v segmente železničnej dopravy. Železničná doprava je bezpečnejšia a ekologickejšia. Podpora železničnej dopravy je v záujme Slovenska a mala by byť dlhodobou stratégiou Európskej únie.

V úvode ste spomenuli zmeny v tokoch tovaru a väčší význam európskych prístavov. Ľudia sa na ZSSK CARGO často pozerajú ako na neflexibilného molocha. Dokázali ste reagovať na novú situáciu na trhu? 

Objem našej prepravy v roku 2022 výrazne neklesol napriek spomínanému výpadku objemu tovarov smerovaných cez Ukrajinu. Väčšiu časť nerealizovaných prepráv sme nahradili inými. Čítal som kritiku našej obchodnej stratégie v zahraničí. Údajne je nesprávne, že tam nemáme dopravné licencie. Pravdou však je, že sme veľmi aktívni v našej zahraničnej expanzii. 

Pôsobíme v Poľsku a Českej republike vďaka vlastníckym podielom v lokálnych firmách. Napríklad, poľské Inter Cargo patrí medzi 10 najväčších dopravcov na poľskom trhu. Zohráva kľúčovú úlohu v poľských prístavoch a umožňuje zabezpečovať prepravy surovín pre hutnícke závody. A to pri využití našich technických kapacít. Tento koncept nám umožňuje realizovať prepravu na zahraničných úsekoch za dlhodobo konkurencieschopné ceny. Výhodou je aj miestne know-how, keďže väčšina zamestnancov je lokálna. V iných krajinách nám pomáha úzka spolupráca s partnerskými dopravcami v danej krajine.

A čo ZSSK CARGO a expanzia na Balkán? 

Model, ktorý som opísal, úspešne funguje v Poľsku a Českej republike a chceme ho použiť v smere na juh Európy vrátane Balkánu. Model s majetkovým vstupom alebo v spolupráci s miestnym partnerom je oveľa flexibilnejší. Je to dôležité najmä dnes, keď sa situácia na trhu mení mimoriadne rýchlo. Nechceme sa dostať do pozície, keď materské firmy v snahe preniknúť do zahraničia dotujú svoj vstup na trh za cenu neekonomických opatrení. To má vplyv na riadenie materskej aj dcérskych spoločností. Takto funguje napríklad DB Cargo. Chceme byť flexibilní a efektívni. 

Keď sa vrátime na Slovensko, čo považujete za kľúčový aspekt, ktorý ovplyvní slovenské železnice?

Čo sa týka nákladnej dopravy, je to jednoznačne podpora systému vozby jednotlivých vozňových zásielok. To zahŕňa prepravu jednotlivých vozňov, prípadne ich skupín, na dlhšie, ale aj veľmi krátke vzdialenosti. Je skvelé, že Slovensko požiadalo EÚ o notifikáciu tejto podpory a my teraz netrpezlivo čakáme, kým bude táto podpora schválená. 

Je tiež veľmi dôležité, aby vláda v ďalšom kroku vyčlenila na tento segment dostatočné zdroje. Jednotlivé vozňové zásielky sú najcitlivejšie na zvýšenie cien a najjednoduchšie sa môžu presunúť na cestu. V minulosti sme toho boli svedkom a trvalo dlhé roky, kým sa nám významné objemy podarilo vrátiť späť na železnicu. Ak by sme ich ponechali na cestách, malo by to veľký vplyv na životné prostredie, komfort ľudia dopravu ako takú. Nikto nechce predsa stáť v zápchach a kolónach na cestách plných nákladných vozidiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok