Zdravé, ale nie diétne: Pozor na tieto potraviny, kvôli nim sa vám nedarí schudnúť

TA3/zm
7.3.2023 08:00

Hovorí sa o nich ako o zdravých potravinách, a tak si ich vo veľkom servírujete aj počas diéty. No v skutočnosti je tento zoznam nabitý tak vitamínmi, ako aj kalóriami.

Zdravé, ale nie diétne: Pozor na tieto potraviny, kvôli nim sa vám nedarí schudnúť
Pixabay

Jedna vec sú živiny, ale druhá je energetická hodnota. A tak sa niektoré zdravé potraviny mylne zamieňajú za diétne. Pozor na ne.

Cereálie

Rozhodli ste sa namiesto pečiva raňajkovať cereálie len preto, lebo to znamená menej kalórii? Tak ste na veľkom omyle a na ceste udržať sa na rovnakej váhe. Síce cereálie ako sú ovsené vločky alebo rôzne kaše nie sú počas mnohých diét zakázané, pretože aj zdravé sacharidy treba prijímať, no neočakávajte, že ste tým ušetrili nejaké kalórie. Ak chcete skutočne zhodiť, mali by ste sa vyvarovať kupovaných zmesí, ktoré obsahujú spravidla aj cukor. Servírujte si čisté ovsené vločky, ktoré dochutíte sami.

Džúsy

Čerstvé ovocné šťavy sú bezpochyby prínosom pre zdravie, no ak ich popíjate vo veľkom, sú to ďalšie kalórie. Každé deci džúsu obsahuje minimálne 40 kalórii, nehovoriac o tom, že väčšina kupovaných nápojov je aj plná konzervantov. Ak sa štiav neviete vzdať, aspoň ich rieďte vodou. Ideálne by bolo odšťaviť si ovocie doma a vlastne najideálnejšie počas diéty je vynechať ich a nahradiť radšej vodou, minerálkami a čajmi.   

Avokádo

Toto ovocie, ktoré pre nesladkú chuť mnohí považujú za zeleninu, je zdravé. O tom škoda debát. Maslová chuť avokáda je plná omega 3 mastných kyselín, ktoré sú významnou zložkou vyváženej stravy. A ani počas chudnutia sa avokáda nemusíte vzdávať. No nejedzte ho na kilá, pretože tak ako väčšina ovocia, aj toto je kalorická bomba. V jednom priemerne veľkom kúsku zjete asi 250 kalórii a 25 gramov tuku.

Oriešky

Oriešky sú podobný prípad ako avokádo. Dodajú vám potrebné zdravé tuky, no stačí si dopriať hrsť denne. Všetko nad túto dávku je len zaháňanie hladu alebo chuti niečo neustále pojedať. Počas chudnutia by ste si mali strážiť nielen gramáž, ale aj fakt, že solené oriešky sú brzdou pri zhadzovaní kíl. Určite bude prospešnejšia natural alternatíva.

Šaláty

Nejde ani tak o šaláty, ako skôr o to, čo k zeleninovému mixu pridáte. Pretože ak je to dresing, veľa semiačok a prípadne ešte aj syr, tak ste zeleninu, ktorá je prakticky bez kalórii, prebili z energetického hľadiska na ostatných ingredienciách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok